duminică, noiembrie 18, 2012

Poate prietenia sa dureze o viata?



Poate prietenia sa dureze o viata?
Cineva spunea ca dragostea e oarba, dar prietenia e clarvazatoare. Prietenii sunt unul dintre cele mai pretioase daruri ale vietii, poti avea unul, doi, zece, dar oare care sunt cei care conteaza cu adevarat? Prietenul adevarat e cel pe care il poti suna la orice ora, pe care il poti intreba orice, avand in acelasi timp certitudinea ca raspunsul lui ti se va potrivi cel mai bine. E cel care alege sa fie langa tine atunci cand toti ceilalti te-au parasit. Prietenul cel mai bun e cel care te cunoaste mai bine decat tine insuti, cel care se bucura pentru reusitele tale cu aceeasi sinceritate si ardoare ca si cum ar fi fost ale lui, cel care isi aminteste ceea ce ai fost, dar intrezareste totodata ceea ce poti deveni.

Un prieten adevarat e o lume noua in miniatura, cu propria definitie pentru fiecare dintre noi. Structura lui o va oglindi si o va completa miraculos pe a ta. Poate magia sa dureze o viata? Desigur, dar lucrurile nu vor fi la fel de simple mereu. Pentru ca nu exista un cronometru al prieteniei, asa cum nu exista un cronometru al dragostei. Iubirea, increderea, implicarea, devotamentul nu pot fi masurate si din pacate nu vin la pachet cu durata medie de viata si certificat de garantie. Prieteniile pot dura o zi, un anotimp, zece ani sau o viata intreaga. Depinde de ce, cum si pentru cat vei investi in ele.

Cate obiceiuri, atatea prietenii

Baza societatii noastre este formata din relatii, iar psihologii estimeaza ca marea majoritate dintre ele sunt cele de prietenie. In timp ce raporturile familiale sunt prestabilite, prietenia e definita mai mult de libertatea de a alege si poarta pecetea a ceea ce suntem sau ceea ce ne dorim sa fim.

Cele mai sincere relatii de prietenie pleaca de la cel putin un punct in comun. Rareori, doua persoane totalmente diferite vor reusi sa intretina o relatie de apropiere, oricat de mult si-ar dori, pentru ca prietenii trebuie sa foloseasca un limbaj comun.

Nenumaratele sfere ale vietii noastre creeaza raporturi diferite de prietenie. Si tu ai probabil un grup de prieteni cu care iti place sa iesi si altul cu care mergi sa joci baschet sau sa te plimbi cu bicicleta. Un prieten cu care te joci pe calculator in retea si altul cu care iesi la cumparaturi. Faptul ca impartasesti acelasi hobby cu o anumita persoana iti va dicta un anumit grad de apropiere fata de ea, dar se poate asta transforma intr-o prietenie pe viata? Cum am mai spus si inainte, depinde de tine.

Un dicton din literatura engleza spune ca prietenii patrund in viata noastra pentru un motiv, un anotimp sau o viata (friendship for a reason, a season or a lifetime). Fiecare are darul de a ne invata ceva, de a satisface o nevoie interioara manifestata, de a demonstra ceva. Se circumscriu unui motiv care ne determina sa dorim sa schimbam ceva, unei etape de evolutie care are loc intr-un anotimp al vietii noastre, dar sunt trecatori, plecand in momentul in care nevoia a disparut sau transformarea s-a incheiat. Cum e prietenul acela cu care ti-ai petrecut o vara intreaga la mare, dar pe care nu ai mai simtit nevoia sa il suni dupa ce te-ai reintors la viata ta. Sau prietena cu care ai mers la cursul de dans contemporan, dar care a disparut odata ce cursul s-a incheiat. Important este, subliniaza psihologii, sa stii sa retii si sa te bucuri de tot ceea ce aceste prietenii au sa iti ofere, fara presiune sau regrete. Desigur, nimeni nu spune ca partenera de la cursurile de inot nu poate deveni cea mai buna prietena a ta.

In antiteza cu aceste prietenii, sunt acelea care au potential de a dura toata viata. Care nesecita o baza emotioanla solida pentru a putea construi un edificiu al prieteniei trainic. Dar care iti pot oferi satisfacsii, sentimente si lectii ce vor dura la fel de mult ca si tine. 

La bine si la rau, impreuna mereu

Nimic nu poate rivaliza cu ceea ce un prieten adevarat iti poate oferi. Dincolo de simplul fapt ca e langa tine mereu, ca stie ceea ce gandesti inainte de a da curs verbal gandului, ca te iubeste asa cum esti, fara masti sau accesorii, prietenul adevarat te va completa si te va face mai bun. Dar pentru asta, trebuie sa ii fii la fel de prieten.

Grija, iubirea, intelegerea, devotamentul si sinceritatea sunt printre cele mai importante ingrediente ale unei prietenii durabile. Primul pas in orice prietenie este onestitatea, vorbeste-i deschis prietenului tau, spune-i ceea ce gandesti si nu pastra secrete fata de el, decat daca sunt absolut necesare. O prietenie care sa dureze o viata e in primul rand o prietenie sincera.

Fii alaturi de el, si la bine, si la rau. Poate parea cliseistic, dar a sti sa imparti cu un prieten si bucuriile, si tristetile iti va asigura o relatie de lunga durata. Nu ii vei refuza ajutorul, dar incearca sa nu il intrebi doar de ce are nevoie, un prieten adevarat va ghici si va sti singur cu ce sa contribuie pentru a alina suferinta. De asemenea, chiar daca esti o persoana independenta, careia nu ii place sa apeleze la cei din jur, nu ezita sa ceri ajutorul prietenului tau adevarat. Fa-o cu simplitate, fara a te scuza sau a multumi insistent. Astfel se consolideaza marile prietenii.

Ramanand in acelasi registru, una dintre marile dovezi ale prieteniei este sa sti sa savurezi succesul prietenului tau, mai ales cand nu il dubleaza pe al tau. Fiecare prieten va putea sa simpatizeze cu necazul amicului sau, dar numai prietenii aceia de o viata se vor putea bucura sincer si cald de succesul tau si te vor sustine mereu.

Implica-te si daruieste cu toata inima intr-o prietenie. A-ti petrece timpul liber alaturi de prietenul tau drag este unul dintre cele mai placute lucruri, iar micile cadouri, din suflet, va vor solidifica relatia.

Invata sa il ierti. E probabil cea mai mare lectie a prieteniei de o viata. Relatia voastra nu va fi lipsita de conflicte, probabil chiar si de cuvinte grele, cu toate ca e important sa stii sa controlezi certurile, astfel incat acestea sa nu degenereze. Dar prietenii adevarati vor sti mereu sa reinnoade firul, chiar daca acesta s-a rupt.

Cand ia sfarsit o prietenie?

Am vorbit pana acum despre ce insemana o prietenie adevarata si cum poti face ca ea sa dureze o viata. Dar a putea sa pui capat unei relatii, atunci cand ea iti face mai mult rau decat bine, si cand a devenit deja o obligatie, e la fel de important.
Nu lasa prietenia sa moara, devenind o corvoada. In momentul in care te simti nelalocul tau alaturi de un prieten si nu mai incerci nicio placere in compania lui, ceva s-a rupt intre voi iremediabil.

Seneca spunea ca prietenia sfarseste atunci cand apare neincrederea. Adaptand, putem spune ca prietenia dispare atunci cand nu mai exista credinta. In ea, in voi ca prieteni. Pentru tot ceea ce ati impartit, e mai bine sa ii pui capat. Prieteniile nu mor in adevaratul sens al cuvantului, iar atat timp cat voi existati si o doriti, relatia poate fi innodata oricand.

Autor: Andreea Baluteanu

Sursa: addox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu