miercuri, februarie 03, 2016

Daca le ating, nu mai scapa de ele. Sunt mai periculoase decat o boala molipsitoare

• Specialistii atrag atentia asupra unei situatii grave, care face tot mai multe victime, mai ales in randul copiilor si adolescentilor • Parintii trebuie sa apeleze la ajutorul specialistilor daca observa schimbari in comportamentul copiilor

Specialistii sunt in alerta. Fenomenul a luat amploare, mai ales in randul copiilor si adolescentilor. Le imbolnavesc mintile si ajung sa nu mai comunice cu nimeni. Traiesc intr-o lume virtuala si multor parinti le este aproape imposibil sa-i deconecteze din fata acestor aparate, de care se despart cu greu pentru cateva ore de somn. Medicii psihiatri sunt ingrijorati de numarul mare de copii siadolescenti dependenti de calculator, tablete sau alte gadget-uri. Anul trecut, 6.993 de copii si adolescenti au beneficiat de terapie si tratament in cadrul Compartimentului de neuropsihiatrie infantila de la Institutul de psihiatrie Socola din Iasi. Medicii psihiatrie au precizat ca aproximativ 45% dintre acestia au pezentat diverse tipuri de tulburari emotionale si de comportament legate de dependenta de calculator, consecinta a abandonului, separarii de familie si abuzului fizic sau emotional.

"Efectele petrecerii unui timp tot mai îndelungat jucându-se pe calculator sau alte gadget-uri pot fi anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv fata de cei apropiati, probleme de adaptare si socializare, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari alimentare si ale somnului.

Multi copii vad în jocurile video sau petrecerea timpului în fata calculatorului o metoda de relaxare, un mod de viata sau îl privesc ca pe un loc în care se simt în siguranta, liberi si înconjurati de prieteni. Cei mai multi dintre ei si-au creat aceste impresii tocmai datorita neimplicarii parintilor în viata acestora. Utilizarea excesiva a calculatorului saraceste copilaria si adolescenta de multe experiente care sunt esentiale în evolutia si dezvoltarea unui tânar, determinând o mai slaba dezvoltarea a abilitatilor de viata", a declarat dr. Andreea Szalontay, sefa Sectie VI Acuti din cadrul institutului.

De ce ajung copiii la dependenta

Conducerea Institutului de psihiatrie Socola din Iasi va infiinta un Centru de cercetare modern in psihiatrie, in "Casa Creanga", destinat copiilor si adolescentilor dependenti de tehnologie, telefoane mobile, computer, tablete si care au nevoie de suport psihologic. "Contextul contemporan aflat sub presiunea supratehnologizarii si mediei exercita asupra copilului si adolescentului o influenta semnificativa cu impact distorsionant, pâna la a invalida câmpul dezvoltarii psihocomportamentale pe termen scurt, mediu si lung. În cultura noastra, suprastimularea creierului (televizor, calculator, tablete, jocuri, jucarii, etc.) conduce la lipsa motivatiei, astfel încât copilul nu mai stie si nu mai poate fi creativ, inventiv. La nivel cerebral se produce un clivaj care se conecteaza la o realitate virtuala "hranita" si potentata de stimularea în exces. Sistemul de control al motivatiei si atentiei este subminat si inlocuit de catre "drumul lung al dependentei",  sub toate aspectele: jocuri, alimentatie, bautura, imbracaminte, droguri, etc", a precizat medicul psihiatru Andreea Szalontay.

Suport si consiliere

Centrul de cercetare ar urma sa functioneze in cladirea unde, pe vremuri, a functionat seminarul teologic unde a invatat povestitorul Ion Creanga, cladire care se afla, in prezent, intr-un stadiu avansat de degradare. Conducerea unitatii medicale a demarat o campanie de strangere de fonduri intitulata "Salvati istoria Iasului - Salvati Casa Creanga" pentru efectuarea lucrarilor de reparatii capitale. "Înfiintarea unui Centru de cercetare modern în psihiatrie ar permite acestor pacienti o abordare complexa, cu oferirea unui plan de suport si consiliere pentru resemnificarea traseului de viata, socializarea directa, reinventarea copilariei în scopul reînvatarii bucuriei contactului cu sine în realitatea prezenta (nu cea virtuala), folosind ancorele mesajului inocentei copilariei din povestile lui Creanga. Casa Creanga ar putea deveni astfel un punct de reper pentru redarea sensului pentru existenta si viata adaptat etapelor de dezvoltare caracteristice, copil sau adolescent", a precizat dr. Andreea Szalontay.
Persoanele care doresc sa sprijine acest proiect pot face donatii în urmatoarele conturi: RO33TREZ40620F370100XXXX. TREZORERIA IASI INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA, CUI4541165 sau în conturile deschise la Sucursala BCR Iasi: RO38 RNCB 0175 0336 1957 0001 USD; RO54 RNCB 0175 0336 1957 0004 EUR; RO81 RNCB 0175 0336 1957 0003 RON.

Sursa: ZIUA DE IASI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu