joi, decembrie 29, 2011

Ce infracţiuni vă aduce noul Cod Rutier


Ce infracţiuni vă aduce noul Cod Rutier
Aţi auzit de programul guvernamental “50 la mie pentru puşcărie”? Sigur că aţi auzit, doar aţi stat acasă şi v-aţi îndopat în faţa TV-ului zilele astea. Să vă fie de bine şi acum înghiţiţi ultimele sarmale cît mai repede, să nu vă rămînă în gît cînd veţi citi despre celelalte inovaţii introduse în Codul Rutier 2012. Noi vă dorim lectură plăcută, că digestie sigur n-o să mai aveţi:
► Şoferii de maşini ieftine (Dacia sau second-hand)  şi foarte ieftine (Dacia second-hand) sînt consideraţi suspecţi pînă la proba contrarie. În caz că vor fi…Ne scuzaţi, rectificăm: de fiecare dată cînd vor fi opriţi, ei sînt obligaţi prin lege să-şi dovedească nevinovăţia conform metodei stipulate la punctul următor.
► Fiecare şofer oprit de agenţii de circulaţie trebuie să identifice imediat cel puţin trei dintre infracţiunile pentru care a fost oprit. În  caz contrar, şoferul va fi amendat cu 2000 de lei şi obligat să urmeze un curs de legislaţie rutieră în valoare de 1500 de lei.
► Pentru a preveni abuzurile de putere, poliţiştii sînt obligaţi să trateze şoferii cu respectul tipic organelor de anchetă.
► De asemenea, pentru a reduce stresul resimţit de şoferii care trebuie să sufle în fiolă, poliţiştii sînt încurajaţi să le ofere acestora un ceai cald cu rom sau cîteva bomboane cu lichior.
► De cealaltă parte, pentru o mai bună comunicare, şoferii sînt liberi să renunţe la formularea complicată de tip “domnule poliţist”. Conform normelor aprobate de Ministerul Administratiei si Internelor, termenul cel mai potrivit este “stăpîne!”
► Şoferii surprinşi că au contact cu persoane feminine autorizate să presteze servicii pe marginea drumului (nota redacţiei - mentenanţă, umflatul roţilor, schimb de ulei, chestii din astea probabil) vor fi verificaţi dacă folosesc cauciucuri de iarnă.
► Că tot veni vorba, să amintim aici şi noul plan al Guvernului pentru revitalizarea României rurale. Astfel, vor fi create noi localităţi de-a lungul fiecărui segment liber de drum naţional sau judeţean. Pentru început, acestea vor fi clasate ca “zone rezidenţiale”, iar viteza maximă admisă va fi de 30 km/h.
► Cetăţenii amendaţi se vor lovi în 2012 de un sistem mult mai civilizat: amenda nu mai este o sancţiune, ci devine un privilegiu. Toţi şoferii vor fi nevoiţi să cumpere mai întîi un formalar care le permite să plătească amenda, fie unul obişnuit (300 de lei), fie unul de urgenţă, pentru a plăti amenda în primele 24 de ore (700 de lei). Noi vă recomandăm să optaţi pentru ultimul, pentru că fiecare zi scursă de la emiterea amenzii vă aduce o penalizare de 3%. Ambele formulare se gaăsescîn orice sediu de Poliţie şi vor fi eliberate la 72 de zile după ce le-aţi plătit
În final, ministrul Traian Igaş a ţinut să ne liniştească personal prin intermediul unui comunicat de presă: “Deci situaţia e foarte simplă: dacă eşti un om cinstit şi cu maşină ieftină, atunci respectă legea şi n-ai probleme. Şi dacă sînteţi un domn ocupat, care tocmai a călcat un pieton pe zebră cu un Mercedes ultimul tip, atunci ne cerem scuze că impactul v-a făcut să vă vărsaţi vinul din pahar pe ţoalele de firmă. Dacă doriţi, putem să vi le ducem cu duba la curăţătorie.”
Sursa : CAŢAVENCII.RO