1. Energia vine din somn
În fiecare zi mergem la culcare cu mai puţină energie decât ne-am trezit şi ne intindem pentru 6,7, 8 sau mai multe ore pentru a ne reincarca bateriile. În mod ideal, acesta este modul în care corpul nostru ar trebui să funcţioneze.
Deşi există diferite teorii ştiinţifice cu privire la somn, suntem cu toţii de acord că este esenţial pentru bunăstarea noastră. Somnul este pentru reparare şi restaurare şi aceasta este adevărata noastra sursă de energie.
Alimentele nu ne dau energie. Alimentele furnizează combustibil şi alte materii prime pe care organismul le foloseste pentru a funcţiona. Avem nevoie de energie doar pentru a digera produsele alimentare şi din acest motiv atunci când cineva este privat de somn digestia ii este foarte lenta.
Masina ta poate avea un rezervor plin de benzina, dar dacă bateria este terminata, nu va porni. Acelaşi lucru este valabil si pentru noi. Putem mânca tot ce vrem, dar în cele din urmă, dacă nu dormim suficient pentru a reincarca bateriile nu vom mai avea energie.
Deci, de cât de mult somn avem nevoie? Nu există nici un număr stabilit de ore, cerintele fiecarei persoane sunt individuale. Avem nevoie de somn suficient.
Probabilitatea ca nu dormim suficient este foarte mare. 56% dintre adulţi se confrunta cu somnolenţă în timpul zilei.
Dacă vă confruntaţi cu somnolenta in timpul zilei sau dacă aveţi nevoie de un ceas cu alarmă la trezire dimineaţa, eşti lipsit de somn. Dacă acest lucru se întâmplă de o lungă perioada de timp, atunci s-a acumulat o mare „lipsa de somn.”
Soluţia? Acopera lipsa. Dormi mai mult.
2. O dieta crudă cu continut redus de grasimi vă oferă mai multă energie
Ştiaţi că o masa traditionala bogata consuma multa energie pentru digestie? De aceea multi simt nevoia sa doarma dupa masa.
Pe de altă parte, digestia de fructe nu necesita nicio energie. Fructul contine zaharuri simple, care nu necesită digestie. Apa conţinuta, de asemenea, nu necesită digestie, la fel si fibrele care sunt evacuate.
De fapt, zaharuri din fructe încep să fie absorbite sub limbă de indata ce luam prima muşcătură de piersici sau pepene galben. Este cea mai noua „energie din alimente”: nu este necesara digestia, o multime de combustibil disponibil.
Legumele crude necesita, de asemenea o digestie mica, dar ceea ce ele ne dau in cea mai mare parte sunt vitamine şi minerale, precum şi de apă, dar foarte putine calorii.
Alimentele grase, precum şi alimente care conţin amidon necesită mai multă energie pentru a fi digerate. Ele necesită mai multe enzime digestive, stau mai mult în stomac şi au nevoie mai multa energie pentru a servi drept combustibil.
Aceasta a fost experienţa mea ca a manca o dieta saraca in grasimi compuse în principal din fructe şi legume ne oferă mai multă energie, atâta timp cât mâncam fructe suficiente pentru a satisface necesitatile noastre calorice.
3. Exercitiul fizic ia din energie, dar avem nevoie de el oricum
Auzim adesea că miscarea dă energie. „Miscati-va mai mult”, spun specialistii, „veţi avea mai multă energie „ Dar există o mare neînţelegere. Cum ar putea efortul fizic sa iti dea energie? El consuma energie!
După o zi lungă de muncă fizică, suntem mai obositi decât atunci când ne-am trezit. Toata aceasta munca a necesitat energie pentru a fi facuta. Iar corpul va avea nevoie de o noapte buna de somn pentru a se recupera.
Oamenii care sunt activi fizic, precum şi sportivii, au nevoie de mai mult somn. Nevoia de somn creşte pe măsură ce creşte intensitatea antrenamentului.
Este foarte bine sa fim activi fizic deoarece nu obosim la fel de repede ca o persoană sedentară. Calitatea somnului de asemenea se va îmbunătăţi, deşi s-ar putea sa avem mai mult nevoie de el.
O persoană activa se va bucura de o digestie mai buna, de un somn imbunatatit si se va simti mai treaz în timpul zilei, cu condiţia sa doarma suficient pentru a se recupera in urma activităţilor fizice.
4. Energia nu este Stimulare
Persoanele cu oboseala cronica şi cu nivel scăzut de energie sunt mereu în căutare de ceva care sa „le dea energie.” Ei confunda energia cu stimularea şi doresc o soluţie rapidă de a se simti mai bine acum, fără a se gândi la consecinţele pe termen lung.
Să luăm de exemplu cafeina, ţinând cont de faptul că aceleaşi principii se aplică si pentru alte stimulente, cum ar fi cele produse alimentare ca ciocolată sau cacao, drogurile, plante medicinale din China şi ciupercile, precum şi orice alt produs care este vândut, în scopul de a va oferi „un impuls rapid de energie”.
Cafeina nu iti da energie. Nu este posibil pentru a măsura ştiinţific orice creştere de energie atunci când este consumata cafeina. Ce pot fi măsurate sunt niveluri de stres mai mari. Acest lucru înseamnă că există o creştere a producţiei de hormoni de stres (cum ar fi adrenalina) şi există o creştere a tensiunii arteriale şi a pulsului inimii.
Acest lucru se datorează faptului că cafeina ne „stimulează„. Nu ne da energie. Am putea spune că cafeina „împrumută” din energia noatra, ceea ce trebuie să plătim înapoi în cele din urmă la un preţ ridicat in ceea ce priveste sănătatea.
Să adăugăm că atat cafeina cat si alte stimulente creeaza dependenta. Ele nu ne dau energie deloc.
5. Trebuie sa evitam pierderile de energie
Dacă dorim mai multă energie, trebuie să evitam numeroasele pierderi de energie: toate acele lucruri care tind să ne lipseasca de energia fizica si emotionala, precum şi lucrurile care ne scad motivatia de a avea grijă de noi.
Desigur, uneori se intampla lucruri care nu este sub controlul nostru, cum ar fi moartea unei rude, dar din moment ce energia noastra este limitată ar trebui să fie obiectivul nostru sa scăpam de cat mai multe pierderi de energie pe cat posibil.
Pierderile de energie includ: relaţiile negative, locurile de muncă stresante, prieteni şi rude pesimiste sau cinice, ştirile de la televizor, datorii sau alte probleme financiare care cauzeaza stresului, traiul într-un mediu poluat şi multe altele.
Motivatiile pentru aceste pierderi pot fi: un birou dezordonat în care nu poţi găsi nimic, o listă lungă de obiective pe care ti le propui fara succes, lipsa scopului în viaţă, lipsa de respect de sine, nemultumire legata de aspectul fizic fara nicio dorinta de inbunatatire, trăind o viaţă care este contrara valorilor tale, şi aşa mai departe.
Acţiunile pe care le putem face acum pentru a obţine mai multă energie
– Du-te la culcare o oră mai devreme – s-ar putea să nu iti dai seama câta lipsa de somn ai acumulat. Începe să compensezi lipsa de somn cu o oră în plus in fiecare zi. Şi fara niciun sentiment de vina! Faci acest lucru pentru sanatatea ta.
– Incepe un program de fitness – Nefiind in forma scade motivaţia şi capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi cu usurinta. În plus, nu poti fi sănătos dacă nu esti intr-o forma fizica buna. Cel mai bun mod de a începe un program de fitness este de a începe acum. Gaseste ceva ce poti face şi fa în fiecare zi.
– Inceteaza sa mai folosesti stimulente – Ce stimulente folosesti pentru o energie falsa? Alege sa intri in legătura cu adevarata sursa de energie, nu cu iluzia stimularii.
– Sa ai o dieta cu conţinutul de grăsime cat mai mic si mananca cat mai multe fructe – prin scăderea conţinutului de grăsime al dietei şi creşterea consumului de fructe vei avea mai multă energie disponibila. Pentru a afla cum sa faci asta, te rog sa consulti cartea mea „The Raw Secrets”(http://www.therawsecrets.com)
– Identifica o pierdere de energie şi scapa de ea – pierderile de energie sunt prea numeroase de a le aborda în acelaşi timp. În schimb, identifica o pierdere de energie, cum ar fi, de exemplu, o relaţie negativă, şi fa ceea ce este necesar pentru a scăpa de ea. Te vei simti mult mai bine.
Un citat final care să vă inspire: „Iubeste clipa si energia acelei clipe se va răspândi dincolo de toate graniţele” – Corita Kent (1874 – 1963)
Sursa: financiarul.ro