vineri, decembrie 28, 2012

Cele 14 canoane pe care trebuie să le respectate un bun creştin înainte de a intra în biserică

Există nenumărate reguli privind intrarea în biserică. Dar câte dintre ele sunt cu adevărat ortodoxe, strict religioase, și câte țin de superstiție?

Un bun creștin respectă 14 canoane


Credinciosul care merge la Sfânta Biserică pentru a se ruga și a-și ispăși păcatele, are de îndeplinit câteva reguli stricte:
1. Iertarea e pe primul plan. Înainte de a pleca de-acasă, trebuie să-ți ceri iertare de la toți membrii familiei și de la persoanele cu care știi că te-ai supărat din diverse motive.
2. Dar din dar se face raiul. Nu uita să ai la tine un ban, niște vin, pâine, orice din puținul tău care poate constitui o ofrandă pentru bunătatea dumnezeiască.
3. Cu cât mai devreme, cu atât e mai bine să ajungi la biserică. Mergând pe nemâncate, poți lua anafura, la final.
4. Fiecare după rang. În timpul slujbei, trebuie să ai grijă unde stai. Femeile se vor așeza în stânga, bărbații în dreapta. Vârstnicii vor sta în față și, cu cât etatea e mai mică, cu atât ne vom poziționa mai înspre ieșire.
5. Vorba lungă, sărăcia omului. Mersul la biserică e pentru rugăciune, pentru reculegere și pentru ascultare, nicidecum prilej de socializare și discuții. Dacă ai ceva de spus, o vei face în șoaptă sau prin semne. O regulă de bun-simț ar fi să nu luăm cu noi sau să ținem închis mobilul.
6. Răbdarea e un har. Dacă tot ai ales să mergi la biserică, du-te de la început și nu ieși din biserică până la finalul slujbei decât dacă ți se face rău sau intervine ceva extrem de urgent.
7. Icoanele sunt acolo ca să ne închinăm la ele. E suficient doar să atingi sfântul la care te rogi. Dar, dacă ții neapărat să săruți icoana, fă-o în partea de jos a ei, nu pe chipul sfântului.
8. După binecuvântarea preo-tului pentru Liturghie, e păcat să ne mai închinăm la icoane și să mai ducem ceva la Altar. Poți da acatiste, prescură, lumânare sau bani și la sfârșitul slujbei.
9. În timpul slujirii Sfintelor Daruri, citirii Evangheliei, rostirii unor rugăciuni importante, se va sta în genunchi. Numai cei bătrâni sau neputin-cioși au dezlegare să stea așezați.
10. La finele slujbei, înainte de a ieși, dacă nu ai mâncat și nu ai băut nimic, ia un pic de pâine sfințită și o înghițitură de vin, din biserică. Anafură poți lua și pentru cei de acasă.
11. Înainte să ieși, te închini de trei ori, cu fața către altar și abia după aceea pleci. Nu ai voie să te oprești pe drum și cu atât mai mult nu la vreun restaurant.
12. Spune-le și altora despre învățămintele primite la biserică. Împărtășește cu cei dragi pildele bisericești. Apoi, așezați-vă împreună la masă.
13. Duminica e zi sfântă. Nu ai voie să gătești, mai cu seamă în timpul slujbei.
14. După prânz, credincioșii se odihnesc, măcar un ceas. Apoi, e de datoria creștină să vizităm bătrâni, bolnavi, să miluim oameni nevoiași.

Sursa: Libertatea.ro