sâmbătă, august 25, 2012

Cititi ce minuni poate face cu mainile un batran din Iasi

Gheorghe Andrei
Joi, 09 August 2012
• Incepand de ieri, 92 de copii din judetul Iasi vor petrece timp de o saptamana, o altfel de vacanta • Tabara de creatie "Lumina si culoare" din satul Poiana, comuna Deleni, este o alternativa pentru parintii care nu au posibilitatea sa isi trimita copiii in vacanta • Modelarea lutului la roata olarului este principala atractie a taberei • Gheorghe Andrei, in varsta de 74 de ani, face adevarate minuni cu zeci de copii • Zilele acestea si-au anuntat participarea si doi copii din Bucuresti

Copiii iesenilor au sansa, timp de o saptamana, sa participe la ateliere de olarit si pictura, sub indrumarea singurului mester olar din regiune. Din initiativa Parohiei "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" si cu sprijinul autoritatilor locale din comuna Deleni, ieri s-a deschis a IV-a editie a taberei de creatie "Lumina si culoare". Timp de o saptamana, voluntarii implicati vor asigura copiilor inscrisi ateliere de olarit, pictura de icoane, drumetii prin imprejurimi si jocuri interactive. La aceasta editie au venit 90 de copii din judetul Iasi, un numar mult mai mare, comparativ cu editia de anul trecut. Copiii, cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani, au la dispozitie sapte zile in care sa modeleze lut si sa picteze icoane. "Spre bucuria noastra, a venit un numar mare de copii, iar in cursul zilei de maine (astazi - n.r.) mai asteptam inca doi copii din Bucuresti. Incercam sa ii scoatem din fata calculatoarelor si sa ii facem sa se apropie de traditie in mijlocul naturii. De la ora 10.00, ne organizam astfel incat fiecare copil sa aiba propriile sarcini. La ora 17.00, parintii se intorc dupa copii. Ii motivam prin premii oferite pe 15 august, de catre primaria comunei Deleni, si astfel realizam si o competitie in urma careia se remarca ucenicii cei mai priceputi", a explicat Mircea Tapusa, preot paroh in satul Poiana.

Din comuna Deleni sunt 60 de copii, iar restul sunt din Harlau, Iasi, Targu Frumos. "Prima zi am inceput-o printr-un instructaj, in care am stabilit clar regulile de conduita pe parcursul taberei. Copiii trebuie sa aiba un limbaj si un comportament civilizat, sa stea in preajma voluntarilor si sa nu paraseasca curtea bisericii fara a anunta. Dupa semnarea unui proces-verbal, am inceput sa ne impartim pe activitati, urmand ca la ora 13.00 sa serveasca pranzul", a adaugat preot paroh Mircea Tapusa. Copiii au fost cei mai entuziasmati atunci cand stateau in preajma lui nea' Gheorghe, singurul mester olar in ceramica neagra din judetul Iasi. Roata olarului, lutul atent pregatit pentru modelare si cuptorul pentru ars oalele sunt principalele atractii ale acestei tabere. "Am participat la fiecare editie a taberei si cel mai mult imi place sa lucrez cu nea' Gheorghe la roata. Prima data nu mi-a iesit mai nimic, dar l-am urmarit atent si acum incep sa fac ulcele si ghivece. Toti copiii ar trebui, macar o data, sa modeleze lutul si sa simta bucuria ca au facut o cescuta cu mainile lor. Eu sunt la scoala in Harlau acum, dar pe viitor as vrea sa fac si bani din meseria asta. Nea' Gheorghe este foarte talentat si a reusit sa fie cunoscut de multa lume", a spus Cosmin Axinte, in varsta de 15 ani. Pe langa olarit, preoteasa din satul Poiana se ocupa si de atelierul de pictura. Copiii sunt invatati sa picteze icoane, organizand la sfarsit o mini-expozitie in curtea bisericii, dupa care sunt recompensati cu rechizite scolare, dulciuri si chiar hainute. In jurul lui nea' Gheorghe, copiii isi asteapta nerabdatori randul pentru a-si incerca talentul de mici olari. Energia si entuziasmul copiilor ii ofera putere mesterului olar, in varsta de 74 de ani pentru a rezista fizic ore intregi cu mainile in lut si cu piciorul pe roata. "Cand am vazut dimineata cum se aduna toti prichindeii in jurul meu, mi-am adus aminte de vremurile in care eram ca ei si toata ziua eram murdar de lut din cap pana in picioare. Pe mine nu ma plateste nimeni ca vin aici dar am multumire sufleteasca ca las ceva in urma", a povestit Gheorghe Andrei, mesterul olar din satul Poiana. La sfarsitul taberei "Lumina si culoare", copiii pleaca acasa cu diplome de participare si cu rezultatele muncii lor la atelierele de creatie.
 











Sursa: BUNĂ ZIUA IAȘI