vineri, noiembrie 30, 2012

Sfantul Andrei - Apostolul romanilor

Sfantul Andrei - Apostolul romanilor
Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.
Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume - Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.
Sfantul Andrei - ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul
Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20).
Cand mai este Andrei mentionat in Scriptura?
Scriptura il descopera pe Andrei la inmultirea painilor si a pestilor (Ioan 6, 8-9) si dupa invierea lui Lazar cand, impreuna cu Filip, ii spune lui Hristos ca niste elini, veniti in Ierusalim cu prilejul sarbatoririi Pastelui iudaic, doresc sa-L vada (Ioan 12, 20 - 22).
Chemarea la Apostolie a Sfantului Andrei
Unde a vestit Sfantul Andrei invatatura lui Hristos?
Potrivit traditiei, teologilor si istoricilor, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. In Istoria bisericeasca, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: "Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia". Calendarul gotic (sec. al IV-lea) si Martirologiile istorice occidentale (sec. VIII-IX) sustin si ele ipoteza misiunii Sf. Andrei in Scitia. Traditia ca Sfantul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata si de scriitori bisericesti. De exemplu, calugarul Epifanie (sec. VIII), in "Viata Sfantului Apostol Andrei", afirma ca intre popoarele evanghelizate de el se numarau si scitii. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane mentioneaza ca Andrei "a predicat in Pont, Tracia si Scitia". Dupa un alt izvor, pastrat in acelasi Sinaxar, Sfantul Apostol Andrei ar fi hirotonit ca episcop la Odyssos sau Odessos (Varna de azi), pe ucenicul sau Amplias, pe care Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an la 30 octombrie. Probabil este Amplias cel amintit de Sfantul Apostol Pavel in epistola catre Romani (16, 8). Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, inchinate Sfantului Andrei, intaresc credinta ca acesta a vestit Evanghelia lui Hristos in tara noastra.
Moastele din Patras
Sfantul Andrei a murit ca martir la Patras. Desi noua ne este cunoscuta traditia care afirma ca Apostolul Andrei a murit pe o cruce in forma de X, se sustine ca aceasta traditie dateaza din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaste data martirizarii. Unii istorici il fixeaza in timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii 64-67, altii in vremea persecutiilor initiate de Domitian (81-96).

In anul 357, moastele Sfantului Andrei au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfintirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moastele Sfantului Andrei in Italia, in catedrala din Amalfi, in timpul Cruciadei a IV-a. In anul 1462, in vremea papei Pius al II-lea, capul Sfantului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus in Catedrala din Patras, in biserica cu hramul Sfantul Andrei.
Crucea Sfantului Andrei - Patras
Pestera Sfantului Andrei
Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.
Sfantul Andrei - Ocrotitorul Romaniei
Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul Romaniei". Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Apostol Andrei !

Sursa: crestinortodox.ro

Povestea fabuloasa a unui fost scafandru in tancuri petroliere! Vindeca prin muzica suflete ranite, dupa ce i-a murit fiica!

Gheorghe Iovu - "Trecerea timpului" - "Trecerea timpului"

Gheorghe Iovu - Lacrimi pentru Diana


Muzica lui Gheorghe Iovu a devenit terapie fizica si sufleteasca pentru sute de oameni. Originar din Timisoara, barbatul face senzatie pe internet prin compozitiile lui, despre care spune ca sunt vindecatoare.

Unde te poarta cararile vietii! Dupa ce si-a riscat viata, timp de 30 de ani, pe un tanc petrolier, unde a lucrat ca scafandru, Gheorghe Iovu a avut o revelatie! Fara niciun pic de legatura cu ceea ce facuse anterior, s-a apucat brusc de muzica! Si nu orice muzica, ci una “tamaduitoare”.
“Am descoperit spontan aceasta pasiune, imediat dupa ’90, atunci cand mi-am cumparat un sintetizator si m-am apucat de treaba intr-una dintre camerele casei, plina cu icoane. Dar nu este vorba doar de asta. E vorba de inspiratie divina, caci fara credinta nu as putea sa creez asa ceva. E ceva care vine de-acolo, de Sus”, a declarat Gheorghe Iovu pentru CANCAN.ro
Barbatul sustine ca muzica lui naste minuni, si vindeca chiar si afectiuni pentru care nu exista solutii medicale. “Prin muzica mea am reusit sa ridic in picioare si s-o fac sa mearga pe o femeie caruia ii cazuse ceva in cap si paralizase”, a mai spus compozitorul. De altfel, Iovu este singurul roman care a obtinut o diploma de meloterapeut.
Lumea a inteles ca munca artistului este foarte speciala, astfel se explica ca salile din toata tara unde acesta obisnuieste sa tina spectacolele sunt pline pana la refuz.

Iar pentru cei care nu apuca sa ajunga sa-l asculte, acesta a publicat pe internet multe piese, astfel incat acestia sa se poata trata si de afectiuni mai “populare” stand pur si simplu in fotoliu.
De exemplu, pentru cei care sufera de insomnie, Iovu recomanda un volum de melodii “Best of meditation”, pentru depresii “Simfonia sufletului”, pentru deceptii in dragoste “Flori de duduiana”, iar pentru dureri de cap “Trecerea timpului”. De altfel, acest volum a fost produs in memoria fiicei lui, Diana, disparitie care l-a marcat profund.

Prima caseta audio semnata de Gheorghe Iovu a a aparut in 1995, si s-a intitulat “Muzica terapeutica”. Succesul l-a determinat sa scoata apoi albume pe banda rulanta. Insa cel mai special dintre ei pare a fi “Trepte de lumina”, produs in 2001. Atunci cand una dintre compozitiile sale a fost introdusa alaturi de lucrarile altor compozitori romani din Romania si strainatate, in CD-ul “Noua Romanie”, editat in Statele Unite. In acelasi an, socat de evenimentele de la 11 septembrie de la New York si Washington, a editat un alt album, denumit “No more tears”, dedicate presedintelui namerican Georghe Bush. Iar americanii par ca-l apreciaza la fel de mult.

“Am cantat prin mai multe centre medicale din New York, iar lumea se ridica in picioare si ma intreaba unde am stat ascuns pana acum, ca sunt un om special pe Pamant”, ne-a mai marturisit Iovu.
Despre talentul lui s-a auzit pana in Japonia! “A venit o doamna nipona care suferea de depresie si s-a tratat cu piesa <Fericire>", sustine compozitorul.
Sursa: CANCAN.ro