miercuri, aprilie 24, 2013

Mamă, mi-e frica de proful meu!

Si copilului tau ii este frica de profesor?

Ioana se trezeste mai tarziu decat de obicei. Incepe sa alerge prin casa, se grabeste sa se imbrace, sa-si prinda parul, isi trage grabita pantalonii pe ea, si panicata observa ca va intarzia la scoala. Locuieste aproape… la cateva minute, insa in dimineata aceasta nu va ajunge la timp la ora de sport. 
Mama, aude la un moment dat o voce suava, plina de suferinta si vede niste ochi mari negri plini de lacrimi: „Mami, ii dai telefon la prof?” Mama se uita la ea si inainte sa apuce sa spuna ceva fetita din fata ei continua: „Mami, ma cearta mami! Tipa la mine si mi-e frica!”
Ce a facut mama si cum a ajuns copilul la scoala vei putea citi la finalul articolului………… pana atunci hai sa discutam un pic ce se intampla in scoala cu problemele de disciplina si care sunt metodele folosite.
Cele mai intalnite probleme de disciplina, care nemultumesc cel mai adesea profesorii sunt:
-          Vorbitul la ore
-          Neatentia
-          Lipsa temelor
-          Neintelegerea de catre copi a notiunilor invatate
-          Neinvatarea lectiilor
-          Lovirea colegilor
-          Vorbitul urat
-          Intarziatul
-          Alergatul pe coridoarele scolii
-          Vorbitul/trimisul sms-urilor in timpul orelor
Lista e mai lunga si difera de la profesor la profesor masura in care acestia sunt deranjati de anumite comportamente.


Cele mai intalnite metode de disciplinare folosite de profesori sunt:


- Amenintarea: „te las corijent”, „iti scad nota la purtare”

- Umilirea si atacul la persoana: „esti prost”, „nu esti in stare de nimic”, „nu o sa iasa nimic din tine”, „drac cu chip de inger”, „ii faci pe parintii tai de rusine”, „mi-ar fi rusine sa am un copil ca tine”, „nu ti-e rusine de tine?”

- Abuzul fizic: lovirea, trasul de urechi, impinsul

- Scosul la tabla si ascultarea elevului ca pedeapsa

- Umilirea in fata clasei de elevi

- Generalizarea – elevul este notat slab si atunci cand stie pentru ca de obicei nu stie

- Vorbitul despre problemele de comportament ale acestuia in fata clasei de elevi si in fata parintilor la sedintele cu parintii
Ce invata elevul – in urma acestor metode?

Ciudat, metodele nu functioneaza, deoarece cu totii asistam la nemultumirile profesorilor cu privire la problemele de comportament ale elevilor, insa, folosim aceleasi metode. Einstein spunea ca nebunia inseamna a face acelasi lucru din nou si din nou, asteptandu-te la rezultate diferite. Oare de ce nu incercam sa schimbam ceea ce e evident ca nu functioneaza? Pentru ca e mai simplu sa spunem ca “elevul acesta are o problema”?

Invata ca indiferent ce face, nu merita efortul. Asa ca, e mai simplu sa nu incerce. De ce sa ma straduiesc sa invat (ceea ce presupune efort) daca tot nota mica primesc?

Invata lipsa de respect: trebuie sa ma apar cand ma umileste in fata clasei! Si astfel incepe sa





caute defectele profesorului, la fel cum profesorul face cu el.

Isi concentreaza atentia pe rusine si incerce sa braveze, astfel ca habar nu are ce a gresit. Nu e de mirare ca maine face acelasi lucru din nou si din nou! Profesorul, nu face astfel decat sa intareasca negativ comportamentul elevului.

Invata sa loveasca. Cand? La liceu, cand e mai mare si cand profesorii se plang si acuza elevii de violenta, timp in care uita ca acestia sunt produsul colegilor care au intrat la clasa inaintea lor ani de zile si care au modelat comportamentul elevului.

Invata sa nu aiba incredere in ei insisti si nu gandesc. Elevii nu gandesc ci urmaresc reactiile profesorului si dau raspunsuri pe placul acestuia. Nu e greu de imaginat ce vor face acestia in viata! Cine isi doreste un angajat care nu are parere, care nu gandeste? E adevarat ca poate gresesc eu si exista patroni/sefi care prefera angajati fara pic de creier sau parteneri care isi doresc roboti langa ei care sa nu gandeasca. Daca esti parinte insa, iti doresti ca copilul tau sa fie unul dintre acestia?

Daca esti profesor iti doresti ca elevii care ies de sub indrumarea ta sa fie cei la serviciile carora vei apela peste ani iar acestia sa nu aiba o parere proprie si sa va intrebe: „Dl. profesor, care masea vreti sa o extrag? Care crezi tu ca e bine, sa raspundeti dvs. Dar eu vreau sa o extrag pe cea care vreti dvs. dl profesor!” Da, este exagerat exemplu. Te rog, insa, sa prinzi esenta!



Disciplina inseamna a EDUCA. Adica, a-l invata pe copil un anumit comportament. Ciudat, profesorii au atitudinea de a pretinde ca elevul SA STIE (subiectele, comportamentele dezirabile) fara ca ei sa se osteneasca prea mult. Meseria de PROFESOR/INVATATOR presupune A-I INVATA pe ceilalti si nu a le pretinde sa stie. Unii invata mai usor, altii mai greu. Unii prind repede altii au nevoie de alte metode. Insa, daca ti-ai asumat rolul de educator, acesta este drumul pe care ai ales sa mergi.

CE POTI FACE DACA ESTI ELEV SI TI-E FRICA DE PROFESOR

Profesorul care tipa si ameninta este slab. In primul si primul rand, ai grija de emotiile tale. Invata sa nu-ti fie frica in interiorul tau. De cele mai multe ori ceea ce spun profesorii nu au fundament, insa acestia stiu ca ti-e teama si se folosesc de asta. Spune-ti: „E problema lui daca tipa sau e nervos. Mi-ar placea sa vorbeasca calm, insa unii oameni se enerveaza si tipa. Nu sunt un nimeni daca tipa la mine. Sa vad mai bine ce doreste sa fac. „ Intreaba-l: „ce doriti sa fac dl. profesor?”

Accepta responsabilitatea pentru greseala ta. Daca ai intarziat, nu ti-ai facut tema, nu stii lectia, sau orice altceva ASUMA-TI RESPONSABILITATEA. Nu mintii! Nu uita ca il poti pacali uneori pe profesor, insa in viata vei plati orice scurtatura. Incearca sa te achiti cat poti tu de bine de datoriile de elev, insa atunci cand gresesti asumati-le. Majoritatea profesorilor vor fi atat de socati ca recunosti ca ai gresit incat nici nu vor sti cum sa reactionezi.

Invata care sunt consecintele care exista si fa diferenta de cele care sunt inventate de profesori. De exemplu: nu iti poate scadea nota la purtare pentru ca nu ti-ai facut tema sau nu are voie sa iti dea nota la o anumita materie pentru ca ai deranjat clasa. Insa, acesta nu este o scuza ca tu sa nu inveti sau sa te comporti urat la ore. Este corect sa primesti note mici daca nu inveti si este corect sa ti se scada nota la purtare (dupa avertizare) daca deranjezi orele sau te comporti obraznic.

Daca ti-e teama ii poti spune direct: „Dl. profesor, imi este teama de dvs. cand tipati la mine. Inteleg ca sunteti suparat, inteleg si stiu ca am gresit (asta daca ai gresit!). Nu doriti sa vorbiti cu parintii mei?” Ai dreptul sa iesi oricand din situatia in care se tipa la tine, te simti amenintat sau umilit. Nu confunda asta cu dreptul tau de a tipa la profesori! Nu ai nicio scuza sa vorbesti urat sa tipi sau sa ameninti un profesor, chiar daca el o face! Nu uita! Daca ameninti un om nervos, se enerveaza si mai tare!

Cere ajutorul. Vorbeste cu un profesor in care ai incredere, cu parintii tai sau cu directorul scolii. Nu incerca sa iti faci singur dreptate! Inca, din pacate, nu exista mentalitatea unei educatii fara frica.

CE POTI FACE DACA ESTI PARINTE SI AI UN COPIL CARUIA II E FRICA DE PROFESOR

Nu te criza! Evita sa faci un circ in care sa scoti in evidenta comportamentul inacceptabil al profesorului! Vei pierde oricum. Ti se va spune cat de inacceptabil se comporta copilul tau. Nu ai cum sa castigi cu o astfel de atitudine!

Invata-ti copilul sa fie puternic emotional in situatiile in care unii profesori tipa la el. Indiferent ce vei face, nu il vei putea scuti pe copil de astfel de experiente, insa, il poti invata ce sa faca cand se confrunta cu astfel de situatii. Invata-l ca este valoros chiar daca ceialalti tipa sau il ameninta. Invata-l sa-si asume responsabilitatea! Invata-l sa invete si sa fie disciplinat!

Nu iti invata copilul sa-i fie frica de profesor! Invata-l pe copil sa isi respecte profesorul chiar daca nu este de acord cu ceea ce face acesta uneori, insa, NICIODATA nu il invata sa-i fie frica de acesta!

Incearca sa ai o discutie cu profesorul prima data. Vorbeste frumos si cu calm si spune-i ca intelegi ca ii este dificil si ca tu doresti sa colaborezi cu el in educarea copilului tau, insa, il rogi sa nu tipe la copil cand acesta greseste. Spre surprinderea ta, daca ai atitudinea corecta si vei face acest lucru CERANDU-I FRUMOS si NU PRETINZANDU-I, vei obtine ceea ce iti doresti. Profesorii sunt si ei oameni si isi doresc sa fie intelesi. Daca situatia este grava, te-ai asigurat ca nu catastrofezi si crezi ca „te tine”, mergi mai departe pe calea ierarhica: director, inspectorat scolar, minister. Totul cu o ATITUDINE CALMA, centrat pe rezolvarea de probleme si nu pe razbunarea copilului. In tot acest demers nu uita ca daca il inversunezi pe copil impotriva profesorului ii faci un mare rau acestuia (copilului)! Invata-l sa judece comportamente si nu oameni!



Educatia este cel mai important aspect al vietii umane. Parintii si profesorii modeleaza comportamentele copiilor de azi. Indiferent cat as scrie si spune, mi se pare prea putin in comparatie cu miza care este: VIATA COPILULUI.

Am vazut atatea vieti distruse de proprii parinti si educatori. Copilul este produsul mediului in care creste si se dezvolta. Nu ii scuz greselile! Insa, stiu ca responsabilitatea se invata! Si de multe ori, prin atitudinea noastra il invat exact altceva!

In articolul urmator voi incerca sa scriu ce pot face profesorii la clasa cu privire la problemele de disciplina ale elevilor. Nu am nicio intentie sa lovesc in sistemul de educatie. Nu sunt de acord cu metodele, insa, nu stau deoparte si le critic doar! Ofer solutii! Exista metode care functioneaza si fac tot ce tine de mine sa ajunga la cat mai multi profesori. Ciudat, acestia le refuza uneori, desi le-ar face munca mult mai usoara, mai placuta si mai plina de rezultate!

P.S. Sa nu uit sa iti spun ce a facut mama din exemplul de mai sus………. i-a spus copilului ca in viata e bine sa isi asume responsabilitatea, sa accepte cand greseste (notiunea nu era noua pentru fetita) si i-a spus ca daca profesorul tipa la ea sa incerce sa isi repete ca ea nu este de vina pentru nervii profesorului si ca profesorul greseste ca tipa, insa are dreptul sa faca greseli. De asemenea, trebuia sa il intrebe simplu pe profesor: imi dati voi la ora sau nu? Atat!

Si, da, i-a spus sa incerce sa zambeasca dupa ce profesorul pleaca. Fetita avea si o recompensa daca reusea. Si, da, a primit recompensa!
Sursa: top-psy.ro

Cristian Teodorescu
Interesant. Nu-i asa ca se poate si altfel?