joi, aprilie 26, 2012

Halloween


                 Printre multele „sărbători” importate de cultura globaliza(n)tă în care trăim se numără şi Halloween-ul, care, alături de Valentine's Day, e importată direct din cultura americană contemporană. Este îngrijorător gradul de nivelare şi conformism spiritual la care am ajuns ca popor, dacă astfel de „sărbători” devin atât de rapid constitutive modului nostru de viaţă. Şi mai alarmante sunt consecinţele sufleteşti şi psihice pe care le au„sărbătorile” de import asupra copiilor noştri. Şi, ca şi cum nu era de ajuns faptul că Halloween-ul şi Valentine's Day sunt promovate agresiv prin mass-media, acum se folosesc în acest scop şi… instituţiile publice. O astfel de situaţie se regăseşte în cazul aşa-zisei zile de Halloween, care este „sărbătorită” în şcoli la orele de limba engleză. Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi Pr. Mihai Deliorga, împreună cu toţi credincioşii Parohiei „Sf. Arhangheli” din loc. Poarta Albă, jud. Constanţa, au iniţiat, cu binecuvântarea lui ÎPS Teodosie, un memoriu prin care se trage un semnal de alarmă cu privire la această stare de fapt.
            Spicuim din memoriul care este „adresat tuturor cadrelor didactice, dar în special directorilor de instituţii şcolare”: „Încă de anul trecut am aflat de organizarea în cadrul majorităţii şcolilor din mediul urban, şi nu numai, la iniţiativa profesorilor de limba engleză, a unor adevărate «festivaluri» Halloween, uneori numai în cadrul orelor de limba engleză, alteori ca o manifestaţie generală extraşcolară ce îi antrenează atât pe copii, cât şi pe profesori. Copiii sunt încurajaţi să participe la Carnavalul cu măşti şi la jocurile distractive specifice momentului,sub pretextul cultivării creativităţii şi al oferirii unor frumoase clipe de divertisment, culminând cu premii. [...] Halloween-ul promovează, sub masca divertismentului, cultul morţii, personificarea morţii şi a forţelor răului, aceasta fiind în contradicţie totală cu natura şi menirea instituţiilor de învăţământ, putând tulbura mintea şi afecta sănătatea spirituală şi morală a elevilor prin efectele cumulative dezastruoase ale acestei «sărbători», ce marchează profund psihicul copiilor, care nu au mecanisme psihice pentru a se apăra de această deversare a demonicului, a urâtului, a odiosului, a magiei în viaţa lor emoţională şi ajung ulterior să le accepte ca fireşti, în mod necondiţionat”.
                Îngrijorarea semnatarilor acestui memoriu este cu atât mai întemeiată cu cât în mass-media au apărut informaţii despre un extemporal realizat într-o şcoală de clasa a IV-a din SUA. La întrebarea: „Cum aţi vrea să serbaţi Halloween-ul?”, 80% dintre elevi au răspuns: „Aş vrea să omor pe cineva...”