duminică, mai 26, 2013

Părintele Arsenie - mângâietorul flămânzilor din temniță

Mărturisitori - Pr. Arsenie Boca
Autor: Luca Călvărăsan   
Cam după o oră, era spre seară, am fost dus pe un culoar, chiar în centura din interiorul Vilei Popovici.1 (...) Am fost dat în primire unui gardian îmbrăcat tot în vechea uniformă a vechilor polițiști. (...)
-Vezi că ți se va aduce ceva de mâncare, vine călugărul Arsenie Boca, cel de la Sâmbăta, e și el aici, are voie să stea pe terasă, dar aici nu mai face minuni!
Nu știu ce interpretare să dau vorbelor spuse de gardian. Într-adevăr nu peste mult timp, apare părintele Arsenie îmbrăcat în ținuta de călugăr și îmi așează pe suportul ferestrei un castron emailat luat dintr-un sufertaș în care îmi pune dintr-un vas mai mare câteva linguri de ciorbă de fasole verde. Îmi lasă și câteva bucăți mici de mămăligă și o lingură de lemn.
Mi-a zis: ”Ia fiule și mănâncă! Voi veni să iau castronul și lingura!”. (...) Mâncarea servită de părintele Arsenie părea binecuvântată, mi se părea ca o cină de taină. Era gustoasă și extrem de puțină. Am aflat mai târziu că femei credincioase din Schei, împreună cu altele din Brașov, veneau la poartă și aduceau această mâncare pe care părintele Arsenie o împărțea prin rotație, când unor arestați, când altora, după cum i se permitea întrucât arestații trăiau numai din aceasta și rația de pâine, un sfert de kilogram. (...) Iată că, în curând, a revenit părintele Arsenie după castron și lingura de lemn. N-am întrăznit să-l abordez din cauza gardianului, dar prezența lui mi-a făcut bine pe plan sufletesc. Avea voie să meargă cu mâncarea și la cei din beci.
(Luca Călvărăsan - Istoria în lacrimi. Episodul Târgșor și altele, vol. II, Editura Bucura, Sibiu, 1998, pag. 34-36)

 Sursa: www.fericiticeiprigoniti.net

Cum poti afla cine te urmareste pe Internet


“Am lansat Collusion. Il puteti descarca, il puteti instala in Firefox, ca sa vedeti cine va urmareste pe Internet si va urmeaza prin padurile digitale. Mergand mai departe, toate vocile noastre trebuie sa se faca auzite. Pentru ca ceea ce nu stim ne poate face rau de fapt. Pentru ca memoria internetului este vesnica. Suntem urmariti. Este vremea ca noi sa-i urmarim pe urmaritori“, Gary Kovacs,  CEO-ul Mozilla. 

Pe masura ce un utilizator navigheaza pe Internet, sunt colectate informatii despre el, care pot ajunge chiar si la marile companii.


Insa aceasta activitate nu este 100% malefica: datele personale pot face cautarile mai eficiente, iar cookie-urile pot ajuta paginile tale favorite sa se mentina in afaceri.
Dar, spune Gary Kovacs, director executiv la Mozilla Corporation, este dreptul oricarui utilizator sa stie ce date sunt colectate si care sunt efectele acestui proces.
Astfel, el a prezentat o extensie a browser-ului Firefox care face acest lucru.
In materialul video postat pe Ted.com, expertul explica modalitatea prin care extensia “Collusion” iti poate arata unde se duc datele utilizatorului si cine il urmareste atunci cand este online.
“Dupa ce va instalati Collusion trebuie sa stiti sa interpretati harta. Ei bine, punctele rosii sunt pagini web care urmaresc comportamentul, pe care nu le-am accesat, dar care ma urmaresc. Punctele albastre sunt pagini web pe care le-am accesat direct. Si punctele gri sunt pagini web care ma urmaresc, dar nu am nici o idee cine sunt. Toate sunt conectate, asa cum puteti vedea si formeza o imagine a mea pe Internet”, a precizat Gary Kovacs.
El a aratat celor prezenti la demonstratie ca dupa ce a accesat patru pagini de Internet, alte 25 ii monitorizau activitatea.
“Sunt peste 150 de site-uri care imi urmaresc informatiile personale, majoritatea fara consimtamantul meu, dupa doua saptamani de navigat pe Internet. Castigul catorva companii de top din acest spatiu este de peste 39 de miliarde de dolari”, a precizat acesta.
Kovacs a sustinut ca confidentialitatea nu este o optiune si ca nu ar trebui sa reprezinte pretul pe care sa-l acceptam doar pentru a naviga pe Internet.
“Am lansat Collusion. Il puteti descarca, il puteti instala in Firefox, ca sa vedeti cine va urmareste pe Internet si va urmeaza prin padurile digitale. Mergand mai departe, toate vocile noastre trebuie sa se faca auzite. Pentru ca ceea ce nu stim ne poate face rau de fapt. Pentru ca memoria internetului este vesnica. Suntem urmariti. Este vremea ca noi sa-i urmarim pe urmaritori“, si-a incheiat CEO-ul Mozilla prezentarea.