sâmbătă, ianuarie 21, 2012

Site-ul Megaupload.com, închis în SUA. Anonymous atacă FBI şi Departamentul de Justiţie

Justiţia americană a dispus joi închiderea site-ului emblematic de descărcări ilegale Megaupload.com şi arestearea responsabililor săi, atrăgând imediat un atac cibernetic din partea hackerilor Anonymus.
Patru responsabili ai site-ului cu sediul la Hong Kong, printre care şi fondatorul său, Kim Dotcom, în vârstă de 37 de ani, au fost arestaţi la Auckland, în Noua Zeelandă, pe baza unor mandate de arestare emise de SUA, conform Agerpres.

FBI (poliţia federală americană) şi Departamentul american de Justiţie au precizat într-un comunicat că acesta este "unul din cele mai importante cazuri de încălcare a drepturilor de autor procesate vreodată în SUA".

Site-ul Megaupload.com, care de joi aseară nu mai este accesibil în SUA, permitea găzduirea de fişiere şi transferul lor pe internet. Site-ul oferea acces liber la mii de filme, seriale, emisiuni de televiziune sau melodii, prin descărcări directe sau streaming.

Închiderea site-ului a fost urmată de represalii din partea colectivului de hackeri Anonymous, care a anunţat pe Twitter că a făcut inaccesibile site-urile FBI, Departamentului de Justiţie, casei de discuri Universal Music şi asociaţiei profesionale de discuri RIAA. Aceste patru site-uri au fost inaccesibile joi seară.

Sarkozy salută închiderea Megaupload.com

Închiderea Megaupload.com a fost în schimb salutată de Nicolas Sarkozy. Şeful statului francez a subliniat "că a lupta împotriva site-urilor de descărcare directă sau de streaming ilegale, care îşi bazează modelul comercial pe piratarea de opere, constituie o necesitate imperioasă pentru păstrarea diversităţii culturale şi înnoirea creaţiei", se arată într-un comunicat al Palatului Elysee.

În afara de site-ul mamă, circa 20 de nume de domenii afiliate Megaupload.com au fost închise de justiţia americană, care a confiscat bunuri de 50 de milioane de dolari şi a deschis dosare penale împotriva a şapte responsabili ai site-ului, printre care se numără şi cele patru persoane arestate în Noua Zeelandă.

Aceste şapte persoane sunt "responsabile de piratarea considerabilă pe internet a numeroase tipuri de conţinut protejat de drepturi de autor prin intermediul Megaupload.com şi a altor site-uri", au afirmat autorităţile americane. Aceşti responsabili sunt de asemenea acuzaţi că au avut profituri de circa 175 de milioane de dolari şi au cauzat "pierderi de peste o jumătate de miliard de dolari pentru proprietarii de drepturi de autori", oferind pe site-ul lor produse piratate, au mai precizat autorităţile americane.

Decizia justiţiei americane vine în contextul în care dezbaterea privind pirateria online a atins punctul de fierbere la Washington, unde Congresul încearcă să adopte două proiecte de lege mai dure împotriva acestui fenomen, SOPA şi PIPA.

Coboară pacea din inima unui copil.