sâmbătă, octombrie 27, 2012

Cum îl înveți să devină independent

Chiar de când este mic, trebuie să te gândești că la un moment dat va fi nevoit să se descurce singur. Așa că învață-l de pe acum, pas cu pas, aptitudinile de care are nevoie pentru a deveni independent.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu e de părere că, pentru a putea să fie pe picioarele lui atunci când va fi mare, copilul ar trebui învățat să ia decizii și să aibă ceva libertate încă de mic. În plus, ar fi bine să-l lași să exerseze câteva abilități practice, cum ar fi să alcătuiască un buget, să facă o listă de cumpărături sau să știe să gătească câteva mâncăruri simple.

► Responsabilitatea ca premiu

Lasă-l din ce în ce mai mult liber, după ce l-ai învățat să se ferească de eventualele pericole, pentru că așa va învăța să se descurce singur. Este o linie fină între siguranța pe care trebuie să i-o oferi și dependență, pentru că prea multă protecție îl poate face să ajungă un tânăr care nu se poate descurca singur. O metodă bună de a-l educa să fie independent este să-l lași să-și gospodărească el banii de buzunar. Îi poate primi și în funcție de cum își rezolvă treburile pe care le lași în seama lui, cum ar fi să-și facă ordine în cameră, să spele vase sau să șteargă praful. Ar fi bine să aibă câteva sarcini pe săptămână și să-și organizeze singur timpul în care le realizează. Dacă este suficient de mare, mai poți încerca următorul experiment: îi dai o sumă fixă pe săptămână, pe care va trebui să și-o gospodărească așa cum crede el de cuviință, astfel încât să îi ajungă pe toată perioada. Încurajează-l să economisească, nu să cheltuiască toți banii, iar când strânge suficienți bani, să își cumpere un lucru mai important pe care și-l dorea demult. Ajută-l să alcătuiască un buget, o sumă fixă pe care o va cheltui pe zi, peste care să nu sară, apoi să calculeze în cât timp poate strânge suma necesară pentru a-și cumpăra ce dorește.

EDUCAȚIE... DISTRACTIVĂ

Alcătuiți împreună un meniu. Ajută-l să caute în cartea de bucate ingredientele de care aveți nevoie, să verifice ce alimente aveți deja și să facă o listă de cumpărături. Mergeți împreună la piață și la magazin, după care cere-i să te ajute, pe cât poate, la gătit. Nu lăsa să fie o corvoadă, ci poți să faci lucrurile cât mai amuzante. Multor copii le plac activitățile legate de bucătărie. În plus, există tot felul de bonusuri care pot apărea. De exemplu, dacă faci o prăjitură, lasă-l să guste din cremă și apoi să o decoreze. Fără ca măcar să se gândească și mai mult în joacă, va învăța numeroase abilități care îi vor fi de folos pe viitor.

LASĂ-L SĂ ALEAGĂ

Copilul crește independent dacă este deprins de mic să ia decizii. Ca să îi educi această calitate, pune-i la dispoziție mai multe variante și dă-i posibilitatea să aleagă. Atunci când aveți de luat o decizie în familie, lasă-l și pe el să-și spună părerea, ascultă-l și apreciază-l pentru că se exprimă. Nu-l sancționa când nu are dreptate. Mai degrabă, încearcă să înțelegi de ce a gândit în acel mod și îndreaptă-l către calea cea bună, punându-i întrebări ajutătoare, astfel încât să ajungă singur la soluția corectă. În ceea ce privește libertatea copilului, ar fi bine să o aibă încă de mic, în măsura în care acest lucru nu îi periclitează sănătatea și integritatea.


Sursa:  Libertatea.ro

Dovada clara ca UE finanteaza avorturile


Comisia Europeană finanțează programe care prevăd și avorturile forțate • Cele mai mari două organizații de „planificare familială” primesc zeci de milioane de euro pentru proiecte derulate în țări din lumea a treia • Bruxelles-ul dă cu o mână, iar cu cealaltă scrie directive în care denunță întreruperea de sarcină și sterilizarea.

Dublul limbaj folosit de birocrații de la Bruxelles poate fi constatat, din nou, după ce reprezentanții unui ONG au acuzat Uniunea Europeană că finanțează, cu bună-știință, prin programele sale de dezvoltare, avorturile forțate, în diverse state. Inclusiv în China, stat condamnat în termeni duri, prin vocea Parlamentului European, pentru politica anti-natalitate și numărul mare de avorturi și sterilizări forțate, care pun în pericol viețile mamelor.
Grupul non-profit European Dignity Watch a publicat un raport care denunță faptul că cele mai mari organizații din lume ce încurajează avortul – International Planned Parenthood Federation și Marie Stopes International – își duc campaniile privind planificarea familială, în diverse colțuri ale planetei, pe banii UE. Altfel spus, în timp ce Bruxelles-ul face rechizitorii la adresa politicii anti-natalitate pe care o duce China, cele două organizații incriminate în raport contribuie din plin, cu banii contribuabililor europeni, la această strategie, aflată în contradicție cu legislația comunitară, ce interzice sprijinirea programelor privind întreruperea de sarcină și sterilizarea.
European Dignity Watch acuză cele două mari organizații, beneficiare ale fondurilor UE, că încasează milioane de euro pentru proiecte privind “sănătatea reproducerii și sexuală”, folosind metode extrem de contestate. Raportul organizației European Dignity Watch, fondată în 2010, care susține dreptul fundamental la viață și familie, a fost lansat chiar înainte de un incident care a avut loc în China. Presa a relatat cazul unei tinere femei, însărcinate în luna a șaptea, forțate de autoritățile chineze să avorteze. Probabil că într-o țară în care anual au loc în jur de opt milioane de avorturi, acest caz ar fi trecut neobservat. Însă soțul femeii a postat pe o rețea de socializare chineză o poză cu ea, pe patul de spital, alături de trupul copilului mort, înfășurat în plastic. Imaginea a șocat o lume întreagă, iar chinezii au cerut să se facă dreptate și cei vinovați de acest act barbar să fie condamnați.
30 de milioane pentru Marie Stopes International
Conform raportului, Marie Stopes International a fost finanțată, în ultimii ani, cu sume importante din partea Uniunii Europene. Astfel, între 2005 și 2010, suma totală încasată de această organizație a fost de peste 30 de milioane de euro, existând dubii privind legalitatea primirii acestor bani.
Paradoxul este că Uniunea Europeană susține că în acest fel dă bani pentru programe comunitare de dezvoltare, care vizează, printre altele, combaterea sărăciei în unele state din lumea a treia. Din păcate, programele Bruxelles-ului includ și avorturile forțate, o practică extrem de controversată pe care, chiar în această vară, Parlamentul European a condamnat-o, formal, într-o rezoluție specială. Rezoluția susținea că, în condițiile în care UE a furnizat și încă furnizează fonduri pentru organizațiile implicate în planificarea familială din China, Comisia Europeană trebuie să se asigure că “finanțarea acestor proiecte nu încalcă” angajamentul Parlamentului European împotriva controlului forțat al populației.
Proiecte pentru Bolivia, Peru și Papua Noua Guinee
Pentru buna informare a cetățenilor europeni, EDW a arătat cum se cheltuiesc milioane de euro, explicând, detaliat, metodele pe care le folosesc cele două organizații în unele state din lumea a treia. Astfel, în proiectul de “dezvoltare” pentru Bolivia, Guatemala și Peru, prin organizația Planned Parenthood se dau 1,7 milioane de euro anual pentru “sisteme de contracepție de urgență”, termen care nu a fost niciodată definit, dar despre care se spune că ar provoca avortul cu ajutorul unor medicamente. O sumă la fel de mare primește și Marie Stopes International, pentru a ajuta femeile din Papua Noua Guinee să întrerupă sarcinile prin metoda “aspirație vacuum”.
“Dați bani pentru mâncare și apă potabilă!”
European Dignity Watch este conștientă, într-una dintre concluziile raportului său, că, în ciuda datelor pe care le-a prezentat, Comisia Europeană va continua să finanțeze ambele organizații, care promovează politica de avorturi. În același document, EDW face și o recomandare oficialilor de la Bruxelles, invitându-i să aloce banii europeni “pentru garantarea hranei, apei potabile, accesului la sănătate și la educație copiilor aflați în dificultate, și nu să încurajeze reducerea numărului lor”.
Cele mai bune promotoare ale avorturilor
International Planned Parenthood Federation (IPPF) este cea mai mare organizaţie internaţională neguvernamentală care promovează şi oferă servicii de avort. În România este reprezentată de către Societatea pentru Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS). IPPF a devenit un finanţator major al politicii chineze de control al populaţiei, care stabilește un copil pe familie, încurajând astfel politica “sângeroasă” de planificare a familiei. Pe aceeași scară valorică se află și Marie Stopes International (MSI), care duce campanii active pentru accesul mai facil la avort, oferind servicii de întrerupere a sarcinii, în Albania, India, România, Africa de Sud şi Vietnam.
Americanii susțin politica Beijingului privind avorturile
Administrația Obama finanțează și ea, cu 50 de milioane de dolari pe an, agenția United Nations Population Fund (UNFPA), care susține politica autorităților de la Beijing privind controlul familial. După ce avorturile forțate din China au fost criticate de o serie de organizații internaționale, UNFPA a abandonat temporar, în 1994, finanțările pentru diverse programe chineze de planificare familială. După doar patru ani, le-a reluat, pe motiv că există o înțelegere cu guvernul chinez și că nu se folosesc metode coercitive pentru obținerea avorturilor.

Copilul, cel mai minunat dar

Copilul – trei silabe unite într-un singur cuvânt- ce simplu pare să-l rosteşti… Dar câţi dintre noi simt vibraţia înaltă a acestui cuvânt? Prea puţini, din păcate, sunt, în zilele noastre, cei care pot cuprinde în sufletul lor vibraţia acestui cuvânt.Copilul este cel mai minunat dar pentru viitorii părinţi. E încununarea iubirii dintre un bărbat şi o femeie, e desăvârşirea acesteia, cel mai sublim dar de la Divinitate pentru tine, FEMEIE MINUNATĂ ŞI BINECUVÂNTATĂ. Ţi-l doreşti atât de mult pentru că, deja îl iubeşti numai când rosteşti acest cuvânt.
E suficientă simpla lui prezenţă în gândurile tale pentru ca apoi să-l ai în viaţa ta. Imaginea lui, creată în mintea ta, îi dă naştere în interiorul tău atunci când învălui totul în, cu şi prin iubire deplină. Atunci copilul apare ca să îl simţi în sufletul tău, în corpul tău, în întreaga ta fiinţă. O, ce minunată minune se petrece atunci cu tine, când ajungi să-i simţi uşoarele bătăi, din ce în ce mai năzdrăvane şi misterioase! Abia aştepţi să-l vezi, să-l ţii în braţe şi să-l cuprinzi cu iubirea ta nemărginită. Şi iată, clipa mult dorită a sosit. Este chiar aşa cum te aşteptai? Bineînţeles că nu, mintea ta e atât de limitată să poată cuprinde imaginea reală a ceva atât de fumos şi măreţ. Şi îl priveşti necontenit încercând să pătrunzi în fiinţa lui atât de mică, dar mare, pentru a-l descoperi. Fii liniştită, îţi trebuie timp îndelungat să-l cunoşti, iar atunci când vei crede că ai reuşit, el va pleca de lângă tine pentru a se manifesta pe deplin.
Mânuţa lui în mâna ta e ca o pană pe o pernă, iar atingerea lui e ca o mângâiere pentru tine. Privirea lui, atât de sinceră, îţi vorbeşte de fiecare dată când te vede şi-ţi spune: Mamă, te iubesc mult! Am încredere în tine. Am nevoie de tine. Te vreau mereu lângă mine. Eşti lumea lui, esti sursa lui de viaţă, eşti totul pentru el. Câtă lumină pe feţişoara lui de fiecare dată când te zăreşte… îţi dai seama ce însemni tu pentru el? Ce altă fiinţă te mai poate iubi atât de mult? De aceea trebuie să fii cu adevărat fericită şi împlinită, căci pentru nimeni nu reprezinţi ce reprezinţi pentru copilul tău. Un zâmbet mai sincer ca al lui şi un glas cristalin, ce-ţi încântă văzul şi auzul, nu vei mai întâlni niciunde, mai ales atunci când te strigă MAMA. Un cuvânt cu o aşa de mare încărcătură afectivă şi responsabilitate în acelaşi timp.
Tu, cea care deja ai copil, sunt sigură, că mă înţelegi pe deplin, iar pentru tine, cea care nu-l ai, dar ţi-l doreşti atât de mult, el există, dar nu într-o formă palpabilă. Iar această existenţă a lui ţi se datorează numai ţie. E suficient să-i conturezi imaginea, să crezi cu adevărat în potenţialul tău matern, să conştientizezi ce înseamnă el pentru tine şi să ai răbdare, căci atunci când te va considera pregătită, va veni!
Petrece cât mai mult timp cu copilul tău şi el, cu siguranţă, se va simţi iubit, joacă-te cu el şi vei redescoperi minunata lume a copilăriei, vorbeşte-i de Dumnezeu şi el va deveni virtuos! Ecuaţia iubirii pentru copil se rezolvă prin asigurarea nevoii de afecţiune, implicându-te în cât mai multe din activităţile sale şi astfel vei fi uimit/ă câte poţi învăţa de la copilul tău sau de la copilul din preajma ta, căci:
Copilul te învaţă să trăieşti lipsit de griji,
Copilul te învaţă să zâmbeşti cu adevărat,
Copilul te învaţă să fii sincer,
Copilul te învaţă să dăruieşti,
Copilul te învaţă să ierţi,
Copilul te învaţă să iubeşti  necondiţionat,
Copilul te învaţă să fii OM!
Autor: Ancuta Scintei
Sursa: Glasul Iubirii