sâmbătă, octombrie 27, 2012

Cum îl înveți să devină independent

Chiar de când este mic, trebuie să te gândești că la un moment dat va fi nevoit să se descurce singur. Așa că învață-l de pe acum, pas cu pas, aptitudinile de care are nevoie pentru a deveni independent.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu e de părere că, pentru a putea să fie pe picioarele lui atunci când va fi mare, copilul ar trebui învățat să ia decizii și să aibă ceva libertate încă de mic. În plus, ar fi bine să-l lași să exerseze câteva abilități practice, cum ar fi să alcătuiască un buget, să facă o listă de cumpărături sau să știe să gătească câteva mâncăruri simple.

► Responsabilitatea ca premiu

Lasă-l din ce în ce mai mult liber, după ce l-ai învățat să se ferească de eventualele pericole, pentru că așa va învăța să se descurce singur. Este o linie fină între siguranța pe care trebuie să i-o oferi și dependență, pentru că prea multă protecție îl poate face să ajungă un tânăr care nu se poate descurca singur. O metodă bună de a-l educa să fie independent este să-l lași să-și gospodărească el banii de buzunar. Îi poate primi și în funcție de cum își rezolvă treburile pe care le lași în seama lui, cum ar fi să-și facă ordine în cameră, să spele vase sau să șteargă praful. Ar fi bine să aibă câteva sarcini pe săptămână și să-și organizeze singur timpul în care le realizează. Dacă este suficient de mare, mai poți încerca următorul experiment: îi dai o sumă fixă pe săptămână, pe care va trebui să și-o gospodărească așa cum crede el de cuviință, astfel încât să îi ajungă pe toată perioada. Încurajează-l să economisească, nu să cheltuiască toți banii, iar când strânge suficienți bani, să își cumpere un lucru mai important pe care și-l dorea demult. Ajută-l să alcătuiască un buget, o sumă fixă pe care o va cheltui pe zi, peste care să nu sară, apoi să calculeze în cât timp poate strânge suma necesară pentru a-și cumpăra ce dorește.

EDUCAȚIE... DISTRACTIVĂ

Alcătuiți împreună un meniu. Ajută-l să caute în cartea de bucate ingredientele de care aveți nevoie, să verifice ce alimente aveți deja și să facă o listă de cumpărături. Mergeți împreună la piață și la magazin, după care cere-i să te ajute, pe cât poate, la gătit. Nu lăsa să fie o corvoadă, ci poți să faci lucrurile cât mai amuzante. Multor copii le plac activitățile legate de bucătărie. În plus, există tot felul de bonusuri care pot apărea. De exemplu, dacă faci o prăjitură, lasă-l să guste din cremă și apoi să o decoreze. Fără ca măcar să se gândească și mai mult în joacă, va învăța numeroase abilități care îi vor fi de folos pe viitor.

LASĂ-L SĂ ALEAGĂ

Copilul crește independent dacă este deprins de mic să ia decizii. Ca să îi educi această calitate, pune-i la dispoziție mai multe variante și dă-i posibilitatea să aleagă. Atunci când aveți de luat o decizie în familie, lasă-l și pe el să-și spună părerea, ascultă-l și apreciază-l pentru că se exprimă. Nu-l sancționa când nu are dreptate. Mai degrabă, încearcă să înțelegi de ce a gândit în acel mod și îndreaptă-l către calea cea bună, punându-i întrebări ajutătoare, astfel încât să ajungă singur la soluția corectă. În ceea ce privește libertatea copilului, ar fi bine să o aibă încă de mic, în măsura în care acest lucru nu îi periclitează sănătatea și integritatea.


Sursa:  Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu