Cerealele ecologice romanesti solicitate in SUA
si Canada la preturi fara precedent |
"Fermierii romani au fost asaltati, inca din prima zi a expozitiei, de catre mari companii de import cereale, de asociatii ale crescatorilor de animale din SUA si Canada, cu solicitari de cumparare cereale certificate ecologic. Cantitatile cerute sunt enorme, imposibil de acoperit de agricultura ecologica romaneasca, iar preturile oferite au depasit cele mai optimiste asteptari ale fermierilor romani prezenti la targ", a precizat Cioceanu.
Pentru a valorifica aceasta oportunitate in favoarea fermierilor romani, presedintele Bio Romania considera ca Ministerul Agriculturii trebuie sa solicite Uniunii Europene posibilitatea de a oferi sprijin financiar fermierilor mijlocii si mari aflati in perioada de conversie, respectiv pentru minimum doi ani in care se face trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica.
"Lipsa acestei forme de sprijin face ca suprafata de teren arabil certificat ecologic, sa ramana inca redusa, pana in 200.000 de hectare. Prin certificarea a unui milion de hectare in Baragan si Campia de Vest, Romania poate deveni in cativa ani tara cu una dintre cele mai performante agriculturi ale Uniunii Europene, in paralel cu dezvoltarea sectoarelor certificate ecologic de legume-fructe si viti-vinicol", a explicat Cioceanu.
Potrivit sursei citate, cresterea preturilor fara precedent la cerealele certificate ecologic, pe piata mondiala, se datoreaza nu numai secetei care a afectat culturile agricole, ci si utilizarii culturilor agricole pentru producerea biodieselului.
"Cresterea preturilor fara precedent se datoreaza mai multor factori si anume secetei, culturilor pentru producerea biodieselului, dar si cererii foarte mari a alimentelor ecologice, in special a produselor de origine animala. Toate au facut ca preturile cerealelor furajere certificate ecologic sa explodeze. Agricultura din SUA a avut parte de o seceta severa anul acesta, ceea ce a facut sa aiba o productie mica de cereale. Aceasta seceta se suprapune insa peste o criza alimentara cronica, care a inceput de la jumatatea deceniului trecut, si nu atat din cauza cresterii populatiei planetei, cat mai ales scoaterii unor imense suprafete de teren agricol din cel mai fertil, inclusiv din Europa, din circuitul agricol al productiei alimentare pentru producerea de combustibil pentru transport. O eroare strategica enorma", a explicat seful asociatiei patronale.
Acesta a subliniat ca Uniunea Europeana a recunoscut oficial aceasta strategie gresita, pe care o va corecta insa, in noua Politica Agricola Comuna, prin interzicerea productiei de biocombustibil in UE pana in 2020.
"Pe acest fond de crestere a preturilor materiilor prime si a alimentelor conventionale s-au majorat si preturile produselor certificate ecologic, iar o particularitate a SUA a fost cresterea exploziva a cererii de alimente ecologice si in special de produse de origine animala. Seceta din acest an a influentat semnificativ zootehnia ecologica din SUA si Canada, care are un mare deficit de furaje certificate ecologic", a adaugat Cioceanu.
Romania este prezenta la editia din acest an a manifestarii internationale 'Natural Products Expo East'- Biofach Baltimore cu un pavilion national ce reuneste pe o suprafata de 72 de metri patrati 11 companii din acest domeniu, respectiv cu Apiprodex, Vladalex Impex, Agroexim Grup, Ecopet, Bio-Terra, Buculei, Asociatia Cetatea lui Bucur 7 Centre, Manor Impex, Placerea Naturii, Senator Wine, Shalom Bio Food.
Participarea romanesca se inscrie in Programul national de promovare a exporturilor cu finantare de la bugetul de stat si a fost organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri impreuna cu Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine si Asociatia operatorilor din agricultura ecologica din Romania 'Bio Romania'.
Seful Bio Romania a mentionat ca potentialul agriculturii ecologice romanesti a fost remarcat de oficialitatile din UE, SUA si IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movement) si de Autoritatea Internationala de Reglementare a Agriculturii, unde Bio Romania este membru activ. Pavilionul national al Romaniei a fost vizitat de catre presedintele in exercitiu al IFOAM, Andre Leu, care a apreciat calitatea si diversitatea produselor expuse si si-a manifestat intentia de a vizita fermierii romani la ei acasa, el unul fiind un vechi fermier practicant al agriculturii ecologice.
De asemenea, delegatia SUA a fost reprezentata de conducerea celei mai puternice asociatii de profil din SUA - Organic Trade Asociation, fondata in 1985, cu care Bio Romania are un parteneriat strategic. Nu in ultimul rand, consilierul pe probleme de agricultura al delegatiei UE in SUA, Giulio Menato, a inmanat tuturor expozantilor sigla UE pentru agricultura ecologica, promovarea produselor europene certificate ecologic in SUA fiind necesara dupa intrarea in vigoare la 1 iunie 2012 a acordului de echivalare a certificarii produselor ecologice intre SUA si UE.
Oaspetii straini au fost intampinati de consilierul MECMA, Valentin Brebenel, consilier CPRCIS, Nicoleta Iosif si de reprezentantul Biroului Economic din cadrul Ambasadei Romaniei la Washington, ministru consilier Viorel Onel.
sursa: capital.ro