luni, octombrie 27, 2014

tudiu: Anotimpul în care ne-am născut ne influențează personalitatea



Persoanele care s-au născut primăvara sunt optimiste, iar cei născuți toamna fac mai puține depresii, arată un studiu făcut de cercetătorii unguri, relatează Huffington Post, citat de Mediafax.
“Studiile biochimice au demonstrat că anotimpul naşterii influenţează anumiţi neurotransmiţători, cum sunt dopamina şi serotonina, acest lucru putând fi remarcat chiar şi la vârsta adultă”, potrivit conducătorului studiului, asistentul universitar Xenia Godna, de la Universitatea Semmelwis din Budapesta. Anotimpul naşterii poate avea un efect pe termen lung, relevă studiul.
Aceşti neurotransmiţători au rol în reglarea unor procese cognitive cum ar fi emoţia şi stimularea, influenţând dispoziţia, astfel că cercetătorii consideră că în acest fel pot fi influenţate anumite tipuri de comportament.
Studiul nu a urmărit participanţii pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel că estenevoie de mai mute studii pentru a determina exact cât de puternică este legătura între tipul de comportament şi ziua de naştere.
Desigur, anumiţi factori timpurii care sunt legaţi de anotimp, cum ar fi hrana specifică sezonului, activitatea fizică depusă de mamă, temperatura şi agenţii de mediu, pot influenţa, mai târziu, comportamentul.
Iată rezultatele studiului în privinţa comportamentului, în funcţie de anotimpul în care s-au născut oamenii:
Primăvara: Şanse mai mari de a deveni exagerat de optimist.
Vara: Şanse mai mari pentru un temperament caracterizat prin manifestări inegale, treceri rapide de la pesimism la entuziasm.
Iarna: Şanse foarte mici pentru un temperament irascibil, în comparaţie cu cei născuţi în alte perioade ale anului.
Toamna: Înclinaţii mult mai scăzute către un temperament depresiv, în comparaţie cu cei născuţi iarna.
“Numărul de 400 de subiecţi reprezintă un eşantion mic, astfel că aceste legături pot fi doar o întâmplare”, susţine conferenţiarul Sreeram Ramagopalan, neurolog la Universitatea Oxford. Ramagopalan nu a fost implicat în acest studiu, dar a efectuat cercetări asupra efectului pe care îl are anotimpul naşterii asupra tulburărilor mintale. “În orice caz, pentru anumite tulburări (cum ar fi schizofrenia) a fost identificată o legătură convingătoare cu anotimpul naşterii. Aceasta poate fi explicată de o afecţiune acută suferită de mamă, sau de nivelul scăzut de vitamina D, cunoscându-se faptul că acestea prezintă variaţii sezoniere”, arată conferenţiarul.
“Anotimpul, prin factorii de mediu, are impact asupra sarcinii şi a perioadei post natale. Aceste perioade sunt foarte importante în dezvoltarea sistemului nervos central”, explică Xenia Gonda .


Sursa: www.romanialibera.ro