In ultimii 30 de ani a existat o creste graduala a consumului de carne de pui la nivel mondial. Majoritatea oamenilor considera ca includerea in meniul zilnic a carnii albe aduce multiple beneficii sanatatii, in plus gustul este placut, iar pretul acceptabil. In aceeasi perioada, riscul dezvoltarii obezitatii s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se considera a fi consumul de carne de pui. In urma studiilor s-a constatat ca puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar si cel ecologic, vandut pentru consum uman, ofera mai multa energie din grasimi decat din proteine. Aceasta este o descoperire esentiala intrucat puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine.
Potrivit cercetarilor, intre 1870 si 2004 continutul de grasime a crescut de la 36Kcal/100g la 207 Kcal/100g. In aceasta perioada de timp, nivelul de proteine a scazut de la 84kcal/100g la 64kcal/100g. In urma rezultatelor s-a considerat ca puiul nu mai poate fi considerat un tip de carne cu un continut scazut de grasimi.
Cat de des se consuma carnea de pui?Majoritatea oamenilor consuma in meniul zilnic carne de pui, in speranta ca aceasta este o sursa delicioasa de proteine slabe. Totusi, se pare ca acest tip de carne are o multime de calitati, dar contine putine proteine slabe.
Iata motivele pentru care carnea de pui este o sursa modiala de proteine animale:
- potential culinar – carnea de pui poate fi prajita in tigaie, fiarta, facuta la gratar, la cuptor cu aproape orice fel de combinatie de mirodenii.
- proteine slabe – 120 grame de carne de pui furnizeaza 23% din doza zilnica recomandata de proteine. Necesarul adecvat de proteine poate preveni pierderea de masa osoasa la persoanele in varsta.
- imunitate – 120 grame de carne de pui ofera jumatate din doza zilnica recomandata de seleniu, mineral esential pentru producerea de glutation, un stimulent imunitar puternic si o enzima care contribuie in lupta impotriva cancerului.
- protectie impotriva cancerului si a bolii Alzheimer – o portie de pui ofera 72% din doza zilnica recomandata de niacina, un tip de vitamina B care protejeaza ADN-ul de deteriorare si contribuie la prevenirea cancerului. Carnea de pui este un aliment indicat pentru prevenirea Alzheimer, iar oamenii in varsta care consuma niacina din alimente sunt mai putini susceptibili de a dezvolta aceasta boala.
- energizant – vitamina B din carnea de pui ajuta la procesarea carbohidratilor si ajuta la reglarea zaharului din sange.
Carnea de pui este cunoscuta pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii si placerea pentru papilele gustative, dar inainte de a o achizitiona din comert oricine trebuie sa se informeze legat de modul in care poate achizitiona cea mai sanatoasa carne de pui pentru sine si intreaga familie.
Hormonii de crestere sunt oferiti animalelor in scopul de a le face sa castige cat mai repede in greutate, aceasta fiind o metoda prin care producatorii le pot furniza consumatorilor carnea, intr-un ritm cat mai rapid.
Hormonii de crestere contribuie la marirea productiei de lapte. Chiar daca industria produselor lactate si a celor din carne depinde de utilizarea hormonilor de crestere pentru marirea productivitatii si a profitului, hormonii de crestere pot avea repercusiuni asupra sanatatii oamenilor.
Pubertatea precoce la fete
Pubertatea precoce poate fi determinata de hormonii de crestere care se regasesc in carne si produsele lactate. Este dificil de stabilit care ar putea fi impactul specific al hormonilor de crestere din produsele alimentare asupra dezvoltarii tinerelor femei.
Cu toate acestea, unii cercetatori considera ca steroizii (in mod special), declanseaza pubertate prematura si cresc riscul de cancer de san, mai tarziu, in viata. Persoanele preocupate de acest potential efect secundar, ar trebui sa consume carne sau produse lactate fara hormoni de crestere sau sa evite carnea si produsele lactate.
Risc crescut de cancer la san
Cercetatorii si consumatorii sunt preocupati de faptul ca riscul de cancer de san poate creste ca urmare a utilizarii de hormoni de crestere in produsele alimentare. Potrivit expertilor, preocuparea este realista, intrucat resturile hormonale din anumite alimente pot creste, intr-adevar riscul pentru dezvotlarea cancerului de san.
Cu toate acestea, in multe state, nu este permisa utilizarea hormonilor pentru cresterea porcilor, gainilor, curcanilor si a altori pasari.
Hormonii de crestere (mai ales estrogenul) sunt utilizati la bovine si ovine. Daca totusi se doreste consumul de prodse derivate de la ovine si bovine se va cauta ca pe eticheta sa fie inscrisa specificatia “nu au fost administrati hormoni”.
Carnea rosie si laptele integral contin grasimi saturate care cresc riscul aparitiei bolilor de inima
dar si a altor conditii, de aceea trebuie consumate doar ocazional si cu moderatie.
Riscul crescut pentru cancerul de prostata
O alta preocupare a cercetatorilor si consumatorilor legata de hormonii de crestere din alimentatie este ca acestia pot creste riscul aparitiei cancerului de prostata.
In urma unor studii, s-a constatat ca evitarea anumitor hormoni de crestere poate reduce riscul decalnsarii anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata.
Astfel, consumul de alimente care contin reziduri hormonale poate predispune la producerea cancerului de prostata.
Desi sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina cat de mare ar putea fi impactul hormonilor de crestere in cazul dezvoltarii cancerului de prostata, indicat ar fi sa se evite sau sa se limiteze consumul de alimente care contin hormoni de crestere.
Expertii considera ca o marire a aportului de fructe, legume, cereale, carne si produse lactate consumate cu moderatie, carne gatita fara a fi arsa si consumul de carne slaba, sunt masuri care ar putea sa reduca aportul de hormoni de crestere si sa imbunatateasca starea generala de sanatate.
Sursa:
Sfatul Medicului