vineri, august 24, 2012

Der Spiegel Merkel, "the godmother" a Germaniei şi "regina Europei"


„Fata aceea” a instalat un regim autocratic, doreşte să elimine parlamentarismul şi statul de drept şi a orchestrat eliminarea pe rând a tuturor rivalilor politici, spune despre Angela Merkel una dintre confidentele fostului cancelar Helmut Kohl, autoarea volumului The God Mother
Gertrud Hohler, 71 de ani, este o fostă profesoară de literatură care a avut numeroase apariţii la talk sahow-urile din Germania, unde a apărat poziţia creştin-democraţilor. În urmă cu 20 de ani, Hemut Kohl, cu care avea o relaţie apropiată, a dorit să o numească în guevrn. Acum, ea poarta bătălia vieţii ei, scrie Der Spiegel, împotriva cancelarului Merkel, pe care o numeşte “fata aceea”. “Fata aceea a instalat deja un regim autocratic”, spune Hohler.
Poate că lui Hohler îi este cu adevărat teamă că Merkel are agenda ascunsă de a elimina parlamentarismul şi statul de drept şi să iasă din “comunitatea naţiunilor din cadrul NATO”, scrie Der Spiegel, făcând aluzie la tot mai apropiata relaţie, din raţiuni economice şi de putere, dintre Berlin şi Moscova.
Hohler a scris o carte intitulată “The Godmother” despre drumul lui Merkel către putere şi despre cum profesoara venită din Est a dat o lovitură democraţiei germane. Hohler arată că Merkel a orchestrat sfârşitul carierei politice a tuturor potenţialilor rivali din partidul ei, unul după altul (se poate specula şi pe marginea cazului de plagiat al fostului ministru al Apărării Karl Theodor zu Guttenberg), şi că actualul cancelar nu împărtăşeşte valorile democratice occidentale, că ruinează euro şi că nu urmăreşte decât tot mai multă putere.
Merkel are mulţi critici, scrie Der Spiegel, însă Hohler face un pas mai departe şi o include pe cancelar în rândul dictatorilor germani din secolul XX. Din păcate, politicienii germani par să fi uitat modul in care Germania alunecat spre dictatură în ultimul secol, scrie Hohler în volumul amintit. Ea o priveşte pe Merkel ca pe un “extraterestru”, un cancelar care îşi doreşte cât mai mult conformism politic. Ea şi-a subordonat întâi Uniunea Creştin Democrată şi apoi alte partide. Acum îşi doreşte să devină “Regina Europei.”
Hohler nu este singurul critic. “Nu mai există dezbateri pentru că totul este prezentatin cadrul CDU-ul lui Merkel ca neavând alternativă. Este ca in cantină unei şcoli care nu oferă decât un singur fel de mâncare pe zi. Cei cărora nu le place gustul sunt excluşi”, scrie in Leipziger Volkszeitung Josef Schlarmann, unul dintre experţii CDU pe probleme economice.

Dumnezeu are grijă de mine

Foto: Cezar Machidon

Mulţi dintre noi, atunci când ne aflăm în faţa unor mari greutăţi, cădem în deznădejde şi gândim că totul este pierdut, că Dumnezeu şi-a întors faţa Sa de la noi. Gabriela – „copilul cu copil”, aşa cum am numit-o – ne dovedeşte că ori cât de grele ar fi încercările, dacă avem credinţă şi strigăm către Dumnezeu, primim ajutor.
Povestea ei seamănă cu povestea multor tinere din ziua de astăzi. A cunoscut un băiat, s-au îndrăgostit unul de altul şi totul a fost frumos până când ea a rămas însărcinată. Avea atunci numai 21 de ani.
Însă, spre deosebire de alte fete, a ştiut să-şi ducă crucea şi să nu facă crimă. Pentru că avortul este totuna cu crima. Cazul ei este diferit de al altora şi prin faptul că a crescut la Casa de Copii şi a trebuit să lupte şi cu mentalităţile celor din jurul ei, colegi şi prieteni, care în proporţie foarte mare îi repetau acelaşi lucru: să avorteze. Discuţia avută cu ea poate fi o lecţie pentru cei ce, copleşiţi fiind de necazuri şi ispite, caută ajutor în multe locuri, numai la Dumnezeu nu.
Cum a reacţionat prietenul tău când a aflat că eşti însărcinată?
A fost un şoc pentru el. Primele zile nu mi-a zis nimic, apoi a spus că nu este pregătit să devină tată. Eram de trei ani şi jumătate împreună. Înainte să rămân însărcinată, îl tot întrebam ce o să facem dacă o să avem un copil, ce o să-i dăm să mănânce? Îmi răspundea totdeauna foarte hotărât că face orice pentru copilul lui. Şi, când a aflat vestea, ne-a întors spatele.

Iar aceasta nu a fost singura veste proastă.
Da, stăteam cu chirie, iar proprietarul, când a aflat, m-a dat afară, deşi până atunci mi-am plătit regulat datoriile. În plus, mai toţi prietenii şi colegii îmi spuneau să avortez. Mama lui mă mai suna şi insista pe aceeaşi idee. Îmi tot spunea să mă gândesc unde şi cum am crescut, şi că aşa o să crească şi copilul meu. Recunosc că am avut ispite să renunţ la sarcină.
Şi ce te-a determinat să mergi mai departe?
Credinţa în Dumnezeu. L-am tot rugat pe Dumnezeu să-mi trimită pe cineva care să mă ajute – nu cu bani, căci, deşi nu era mare salariul, mă gândeam că nu o să mor de foame (Gabriela era casieră la un supermarket – n.red.) Îmi doream foarte mult pe cineva care să mă încurajeze, care să mă susţină moral. Mai demult am citit o carte despre viaţa Cuviosului Iacov Ţalikis. Ştiam că a făcut multe minuni. Şi i-am zis în rugăciune: „Sfinte, tu, care ai făcut atâtea minuni, trimite-mi, te rog, pe cineva care să mă încurajeze!” Şi mi-a trimis persoana potrivită. Am găsit pe masă un număr de telefon, pe care îl credeam pierdut, al unei educatoare de la Casa de Copii unde am crescut. Am sunat-o, ne-am întâlnit şi mi-a zis să stau liniştită, că va fi bine, că Dumnezeu are grijă de mine. De atunci am început să mă apropii de Dumnezeu. Am început să merg la biserică, să mă spovedesc. Participam la Sfânta Liturghie, pentru că ştiam că harul lui Dumnezeu vine şi asupra fetiţei. Îmi amintesc că odată era frig, ploua. Văzând vremea de afară, i-am zis fetiţei: „Maria, azi nu mai mergem la biserică!” Şi m-am aşezat din nou în pat. Însă fetiţa a început să bată cu putere în burtică!
„Ştiu ce vrei!”, i-am răspuns. „Mă îmbrac şi mergem la Biserică”. De asemenea, seara, dacă încercam să adorm fără să îmi fac rugăciunea, ea se zbătea şi nu mă lăsa.
Prin această încercare îmi dau seama că L-am descoperit pe Dumnezeu. În Psalmul 33 se spune: „Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul!” Şi, într-adevăr, aşa este. Trebuie să ne apropiem numai puţin de Dumnezeu şi să vedem ce minunat e totul atunci când Domnul este prezent.
Acum unde locuieşti?
La Valea Plopului, acolo unde părintele Nicolae Tănase a înfiinţat un centru pentru mamele care au copii şi nu au unde să stea. Fetiţa are un an şi câteva luni, şi mă bucur să o aud zicându-mi: „Mami, mami”. Acolo, la Valea Plopului, m-au dus naşii fetiţei, nişte oameni minunaţi pe care Dumnezeu mi i-a scos în cale, tot în biserică. Aceştia m-au încurajat foarte mult, m-au ajutat să am mai multă încredere în mine şi, de asemenea, m-au ajutat enorm din punct de vedere material. Vreau să spun că mă simt foarte bine atunci când merg la ei acasă. Simt o altă trăire la ei acasă, decât în casa prietenilor mei necredincioşi.
Poate vor citi aceste rânduri şi unele fete care au rămas însărcinate şi nu au soţ. Ce vrei să le transmiţi?
Să nu avorteze, să nu ia anticoncepţionale. Una din colegele mele de la serviciu a făcut avort şi îmi spunea că simte cum o strigă năluca copilului, de ce a făcut acest lucru. La fel, atunci când vede un copil mic, tremură şi plânge.
Aceste fete, care trec prin ce am trecut eu, trebuie să ştie că Dumnezeu nu le lasă. Să se roage cu încredere. Este o minunăţie să vezi cum creşte copilul alături de tine. Sunt convinsă că nu vor regreta nici o clipă că au mers mai departe.
Lupta Gabrielei cu încercările nu a luat sfârşit. Ea ştie că, pentru a se mântui, trebuie să ducă împreună cu fetiţa sa o viaţă bineplăcută lui Dumnezeu. Deşi tatăl fetiţei vrea acum o familie, chiar insistă să se căsătorească, ea nu se grăbeşte să facă acest pas. Părintele Iustin Pârvu a sfătuit-o să se mărite doar dacă acesta se va apropia de Dumnezeu. Şi, cum vrea să facă ascultare de bătrânul Stareţ din munţii de la Petru Vodă, stă în continuare la Valea Plopului, o creşte pe Maria cu multă dragoste şi se roagă. Să ne rugăm şi noi pentru ca Dumnezeu să-i dea pe mai departe putere şi înţelepciune să facă voia Sa cea sfântă.

Raluca Tănăseanu