vineri, noiembrie 24, 2017

Obsesia curățeniei

După psihanalistul francez Norbert Sillamy – autor al Dictionarului de psihologie, obsesia este „o afecțiune mentală caracterizată prin apariția de gânduri, sentimente sau conduite care tind să se impună subiectului împotriva voinței lui”.
Cel mai adesea, obsesia pentru curăţenie apare pe fondul unei tulburări psihice, cunoscută sub numele de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC). Statisticile arată că între doi şi patru la sută din populaţie are această tulburare, care nu se manifestă doar prin obsesia pentru curăţenie, ci şi pentru ordine, perfecţiune sau pentru păstrarea obiectelor fără valoare.
Lipsa de curăţenie provoacă nelinişte
Pentru o persoană care suferă de TOC, casa nu poate fi niciodată prea curată. Când observă că pe mobilă s-a aşezat praful, nu se poate abţine să nu-l şteargă repede cu o cârpă, iar dacă reuşeşte totuşi să nu reacţioneze imediat, gândul că pe mobilă este praf îl poate determina să se trezească mai devreme dimineaţa doar pentru a face curăţenie.
O persoană care suferă de TOC se va simţi irascibilă şi neliniştită la gândul că în casă nu este curat şi nerăbdătoare să dea cu aspiratorul şi să spele pardoseala. Doar atunci când totul este „lună“ de curăţenie reuşeşte să se liniştească, dar numai pentru puţin timp: până când observă că a lăsat în urmă un obiect necurăţat – şi va căuta insistent să găsească unul.
Perfecţionismul şi nevoia de control marchează acest tip de personalitate. Indivizii cu TOC nu reuşesc să se relaxeze, sunt rigizi şi preocupaţi de reguli şi detalii. Obsesia pentru curăţenie vine de multe ori „la pachet“ cu cea pentru ordine. Obiectele din casă ori de pe biroul de la serviciu au un loc al lor, din care nu trebuie mutate sub nicio formă, hainele din şifonier sunt împachetate meticulos, umeraşele sunt toate aşezate într-un singur sens, cărţile din bibliotecă sunt aranjate după o logică anume (în ordine alfabetică sau în funcţie de dimensiune), iar dosarele nu stau în dezordine pe birou.

TOC duce la depresie
Există mai multe tipuri de nevroze, dar dintre toate, tulburarea obsesiv-compulsivă este cea mai gravă, pentru că este asociată cu cel mai mare risc de depresie. Persoanele care suferă de această tulburare nu reuşesc să o controleze singuri, iar ea va ajunge să le epuizeze psihic. Acest lucru interferează semnificativ cu calitatea vieţii sale şi îi produce un disconfort semnificativ. În plus, persoanele din jur sunt la rândul lor influenţate de comportamentul persoanei obsedate de curăţenie şi resimt şi ele acest disconfort. Tulburarea obsesiv-compulsivă afectează întreaga familie.
Pe langa ideea de ordine si curatenie, obsesivii sunt dominați și de conștiinciozitate, încăpățânare și zgârcenie, tendința de a face liste, de a clasa, ordona. Sintetizand, obsesivul compulsiv considera ca existenta sa gravitează asupra triadei: curățenie-timp-bani.
Obsesia produce stres şi tensiune în viaţa socială
Persoanele cu TOC analizează în cele mai mici detalii relațiile sociale. Uneori comentariile dezinvolte ale unor prieteni, colegi sau membrii ai familiei îi pot înstrăina definitiv. Relația cu o persoana cu TOC poate fi dificilă în condițiile în care aceasta are dificultăți majore în acceptarea incertitudinilor sau are un simț exagerat al responsabilității.
Cum recunoști tulburarea
O persoană cu sindromul obsesiv-compulsiv este foarte ușor de identificat, deoarece are o serie de trăsături foarte puternice:
– nevroză – în situații periculoase, devine extrem de anxioasă;
– impulsivitate – are tendința să se angajeze în activități cu rezultate imediate;
– simț exagerat al responsabilității pentru propriile acțiuni;
– indecizie – are nevoie de foarte mult timp pentru a putea lua o decizie;
– perfecționism – nevoia de a face totul bine, cu orice preț.
Remediile recomandate împotriva acestei tulburări de personalitate sunt în primul rând de natură psihoterapeutică. În acest caz, cea mai preferată de pacienți este terapia nondirectivă, dar poate fi agreată și terapia de grup (mai dificile fiind primele 4 sedințe).
Farmacologia are și ea un cuvânt de spus, anumite medicamente având rezultate bune în cazul acestei tulburări. Totodata, nu trebuie omis faptul că avansarea în vârstă aduce o îngroșare, accentuare a trasăturilor și manifestărilor obsesiv compulsive.
Important de retinut: lucrurile nu sunt atât de simple și de lipsite de nuanță. Știm cu toții că există familii care duc o viata cât se poate de plăcută și de interesantă în case în care domneste o mare harababură, dupa cum există și case puse la punct, în care s-au instalat pentru totdeauna tristețea și nemulțumirea reciprocă.
Sursa: adevarul.ro

De ce persoanele empatice se simt epuizate în preajma oamenilor falşi

Oamenii care au o sensibilitate emoţională mai pronunţată au fost identificaţi în mod oficial în 1991 de către doctorul în psihologie, Elaine Aron
Persoanele empatice sunt mult mai sensibile la emoţii şi diferite comportamente, faţă de majoritatea oamenilor. Ştiu să asculte cu adevărat şi obişnuiesc să fie generoşi cu cei din jur. Fiind foarte atenţi la lucrurile care se întâmplă în jurul lor, de cele mai multe ori pot să vadă direct cine se comportă în mod fals. Preferă să aibă relaţii interpersonale profunde şi sincere şi nu suportă să aibă de-a face cu personalităţi false sau cu două feţe.
De ce persoanele empatice se simt epuizate în preajma oamenilor falşi?
Unei persoane empatice care interacţionează cu una falsă, îi este destul de dificil să nu vadă cu claritate incongruenţele. Nu prea poate doar să observe acest lucru şi apoi să se uite pur si simplu în altă parte, ci intră într-o stare de disconfort. Simptomele pot fi mentale dar şi fizice, cu stări de oboseală, frustrare, mâini încordate şi creşterea ritmului cardiac.
Nu faptul că aceste persoane sunt false este deranjant, ci faptul că acea personalitate proiectată este doar un paravan care ascunde propria suferinţă. Totuşi, nu este deloc uşor sau confortabil să interacţionezi cu ei.
Comportamente şi situaţii care dau de furcă persoanelor empatice
Mai jos sunt câteva situaţii care declanşează un semnal de alarmă în mintea unei persoane empatice:
Nu mai vrei să vorbeşti sau să contribui la conversaţie;
Ai anumite sentimente de vinovăţie pentru că nu doreşti să fii în preajma acelei persoane;
Îţi compromiţi valorile pentru a fi acceptat de cei din jur;
Să oferi complimente lipsite de sinceritate, doar pentru a fi acceptat de cei care le primesc;
Poveşti îmbietoare sau adevăruri cu fundă roşie doar pentru a primi aprobarea celor din jur;
Să te comporţi ca şi cum ai fi mare şi tare, doar pentru a ascunde sentimente de vulnerabilitate;
Să renunţi la modul tău natural de a fi pentru a încerca să te comporţi într-un mod diferit.
Cele mai întâlnite răspunsuri şi reacţii ale persoanelor empatice:
Te străduieşti să formulezi propoziţii, să răspunzi la întrebări legate de tine sau să articulezi cuvintele;
Ţi se face rău fizic după ce ai interacţionat ceva mai mult cu persoane false;
Eviţi de tot să te mai vezi cu persoana respectivă, din cauza faptului că te simţi într-un mod negativ când eşti în preajma ei;
Dorinţa de a vrea pur si simplu să renunţi la tot şi să pleci cât mai repede din situaţie;
Sentimente de teamă şi nelinişte de care scapi doar dacă eşti la distanţă faţă de sursă;
Ca persoană empatică, sunt câteva moduri prin care faci faţă oamenilor falşi
Inevitabil în viaţă vei avea de-a face cu persoane false din când în când. Ca persoană empatică, să fugi pur şi simplu de aceste situaţii nu este o opţiune. Încearcă cele 3 principii cheie de mai jos pentru a-ţi menţine calmul şi a evita reacţii negative când ai de-a face cu persoane false.
1. Aminteşte-ţi să mergi pe calea ta
O situaţie dificilă în care putem pica este cea în care dorim să ajutăm pe toată lumea. Deşi este bine să-i ajuţi pe cei din jur, probabil că este o idee bună să tragi linie în momentul în care ajungi să sacrifici visele la care aspiri. Ideea aici este că există un risc în urma căruia te simţi neîmplinit, gol pe dinăuntru şi până la urmă incapabil de a-i mai ajuta pe cei din jur.
Dacă ajungi să neglijezi dezvoltarea ta şi importanţa de a merge pe propria cale, probabil că a sosit momentul să tragi linia şi să-ţi aminteşti că nu poţi să salvezi pe toată lumea. Dezvoltarea ta şi importanţa de a merge pe propria cale, nu sunt lucruri de neglijat.
2. Exprimă-ţi mereu punctul de vedere
Se întâmplă să apară următoarea situaţie: ca persoană sensibilă, cum poţi să-ţi exprimi mereu punctul de vedere dacă ştii că acest lucru ar putea face rău celui de lângă tine? Ca punct de plecare, dacă spui „nu” unei solicitări, asta nu înseamnă că eşti o persoană rea. Să fii de acord când simţi că nu-i corect, numai pentru a da înapoi mai târziu, nu va face decât să înrăutăţească situaţia pentru amândoi.
Dacă ceva nu-ţi face bine, vorbeşte, spune-o. Dă curs doar situaţiilor în care ambele părţi au de câştigat în final, fără să-ţi fie teamă să spui „nu” când este nevoie.
3. Nu poţi mulţumi pe toată lumea
Să încerci să-i mulţumeşti pe cei din jur poate fi un lucru destul de inofensiv, însă poate ajunge să ne dăuneze destul de mult. Dacă mereu pui deoparte ceea ce ai de făcut sau ceea ce-ţi doreşti, s-ar putea să ajungi să te simţi stors de energie, epuizat şi incapabil să mulţumeşti pe cineva.
Aminteşte-ţi de următorul principiu: dacă nu ai grijă de tine şi nu eşti tu echilibrat şi puternic, este destul de dificil să ajuţi pe cineva.

Sursa: epochtimes-romania.com

Ce rol au prietenii in procesul de evolutie personala?




Oamenii intra si ies destul de repede din viata noastra…
Dintre cei care intra, unii vin si raman, in timp ce si mai putini sunt cei care isi lasa amprenta de neinlocuit in sufletul nostru.

Acestia din urma sunt cei care ne schimba viata pentru totdeauna!

Fiecare dintre noi am facut parte din diverse cercuri sociale.
Inca de mici am fost inconjurati de alti oameni, cu care ne placea sa ne petrecem timpul liber.
Spre adolescenta am inceput sa atragem langa noi persoane asemeni noua, cu valori si principii comune.
Am inceput sa observam putin cate putin influenta pe care o are fiecare persoana asupra noastra si ne-am adus in atentie modul in care relationam cu ceilalti.
Cu o imagine neclara, multi dintre noi vedem doar partea plina a paharului in relatiile de prietenie si credem ca in fiecare persoana se afla un prieten loial.
Ignoram pur si simplu acele sageti pe care ceilalti le arunca asupra noastra si credem ca anturajul este tot una cu prietenia.
Faptul ca existau in trecutul meu cateva persoane cu care imi petreceam timpul, consumam alcool si eram acceptat, credeam ca inseamna in totalitate o relatie buna de prietenie.
Fara sa imi dau seama, ma invarteam intr-o roata de hamster si nu aveam nici o sansa sa vad alte oportunitati si sa cunosc o adevarata relatie de prietenie.
De evoluat nici nu se punea problema pentru ca faceam de fiecare data aceleasi lucruri.
Cand intampinam probleme, acele persoane dispareau ca prin minune, iar eu credeam ca si asta este un lucru firesc si ca fiecare are momentele lui in care poate sa fie absent, ignorandu-ma in totalitate.
Am inceput sa citesc iar timpul si experienta m-a facut sa inteleg adevarata comoara ce se afla in prietenie.
Cu ce te ajuta implicarea in prietenie?
Implicarea intr-o relatie de prietenie aduce numai beneficii atat tie cat si celorlalti.
Nu ma refer aici la beneficii materiale, ci la acele valori ce nu pot fi cumparate cu bani.
Prietenia si dragostea sunt doua dintre valorile importante din viata fiecarui om, ce iti ofera fericire si siguranta si te ajuta la dezvoltarea ta si in drumul pe care il ai de parcurs spre o viata linistita, cu mult superioara fata de ceilalti.
Un om inconjurat de prieteni se va simti mereu bine.
In el va rasari sentimentul de implinire si realizare, o descifrare a misterului vietii si o bogatie nemasurata si neinlocuibila a firii omenesti.
Odata cu aparitia prietenilor in viata ta, sufletul si universul ti se coloreaza imbracand haine stralucitoare si totul devine mult mai usor decat a fost initial.
Fiecare problema este mult mai simpla, curajul de a lupta si de a merge mai departe este cu mult crescut, iar forta fizica si mentala capata o rezistenta mult mai mare.
Un om fara prieteni este un om sarac din toate punctele de vedere.
Dificultatiile pe care le intampina pe parcursul vietii, singuratatea ce lasa urme adanci in personalitatea si caracterul omului, duce la aparitia unor tulburari in convietuirea omului in societate.
Un om care adesea este singur si lipsit de prietenie, va avea o viata asemanatoare cu cea a unui om grav bolnav, unde suferinta si slabiciunea sunt la ordinea zilei.
Dragostea este vindecatoare pentru sufletul si trupul nostru, iar implinirea sufleteasca este si ea legata de dragostea fata de semeni si iubirea prietenilor nostri.
Un prieten este acela ce te accepta asa cum esti si te iubeste in mod neconditionat.
Cu siguranta ai intalnit extrem de multe persoane ce pretindeau ca iti sunt prieteni, iar la prima incercare s-au spulberat precum nisipul fin in bataia vantului.
Daca nu ai ai inca prieteni adevarati, nu iti pierde speranta si increderea in oameni, pentru ca prietenia adevarata inca exista si este acolo langa tine, gata sa iti zambeasca in orice moment.
Prietenia adevarata te ajuta, te dezvolta si iti arata frumusetea ascunsa din tine.
Un prieten te intelege si cauta solutii impreuna cu tine in problemele existentiale.
Iti celebreaza fiecare succes si se bucura cu sinceritate de fiecare reusita a vietii.
Multi pretind ca iti sunt prieteni, insa tu ai datoria sa observi si sa oferi incredere si prietenie acolo unde sentimentul este reciproc.
Ignora-i pe cei ce te ignora si acorda-le sansa celor ce te iubesc neconditionat sa iti arate acest lucru.
Ce rol au sfaturile prietenilor in viata noastra?
Sfaturile sunt pansamente umede aplicate ranilor deschise prin care trecem in calatoria noastra prin viata.
Un sfat bun la momentul potrivit face cat 1000 de vorbe.
Un sfat sincer de la un prieten bun iti deschide noi orizonturi si optiuni in dezvoltarea ta si te ajuta ca impreuna cu acela sa urci pe o treapta superioara si sa iti duci viata la un alt nivel.
Acorda-i sufletului tau cel mai bun tratament pe care il gasesti, acesti minunati oameni si lasa minunatul sentiment al prieteniei sa se reverse peste intregul corp.
Cred in prietenie adevarata, cred in mine si cred in tine!
Impreuna putem schimba ceva in aceasta lume si impreuna ne putem bucura de oameni minunati.
De ce este esential sa fim ascultati si care sunt consecintele ce apar in cazul in care nu suntem ascultati? 
Ce impact au prietenii asupra noastra?
Cand esti ascultat vezi cu ochii tai ca nu esti singur, chiar daca ai clipe in care crezi ca nu este nimeni acolo sa te ajute.
In momentele in care iti este greu sa te regasesti, tinzi sa crezi ca esti singur, al nimanui, iar comunicarea cu un prieten este benefica si esentiala, bucurandu-te ca cineva are pe langa problemele sale, timp pentru a le asculta si pe ale tale.
Multi, probabil ca si tu, sunt nefericiti pentru ca nu gasesc intelegere si ascultare nici in prieteni, dar nici macar in propria sa familie.
La nivel psihologic se instaleaza un sentiment de singuratate, fapt ce va provoca adevarate dereglari in comportamentul si in subconstientul tau.
Convingerea ca esti singur te va face in timp sa pierzi increderea in oameni si sa te izolezi.
Vei dori sa stai cat mai retras avand impresia ca traiesti intr-o lume total diferita de tine, unde anxietatea si depresia incep sa isi faca simtita prezenta.
Netratate aceste tulburari ajung sa provoace adevarate dereglari, ducand subiectul intr-o stare generala depresiva, scazandu-i drastic increderea in sine.
Daca nu se va actiona la timp in unele cazuri pot avea sfarsit nefericit.
Iata de ce este foarte important sa avem alaturi de noi acesti oameni minunati, ingeri pe pamant numiti intr-un singur cuvant..prieteni.

Sursa: Florin Iacob - blog - „Depaseste Limitele”