joi, mai 21, 2015

Mircea Diaconu: Sarmizegetusa a fost scanată… Ai un Acropole românesc acolo și nu dai pământul la o parte, ca prioritate zero?!? E de neînțeles!

diaconu-la-sarmizegetusa
Parlamentarul european Mircea Diaconu este de părere că autoritățile române trebuie să acorde mai multă atenție cetății Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, fostul ministrul al Culturii apreciind că este nevoie de continuarea săpăturilor în fosta capitală a Daciei, pe care a apreciat-o ca pe un ‘Acropole românesc’.
‘Este o rană pentru mine, dar încercăm să răbdăm, să pansăm. În aceeași măsură, Sarmizegetusa Regia intră în logica asta, dar este, în primul rând, o chestiune de responsabilitate românească. Să ai acolo — s-a scanat și se știe — un fel de Acropole românesc și tu să nu dai pământul la o parte? Ca prioritate zero! Este neînțeles și de neconceput pentru mine’, a declarat miercuri, la Deva, deputatul european.
În opinia sa, săpăturile din perimetrul cetății dacice Sarmizegetusa Regia ar putea dezvălui lucruri importante pentru istoria României, în acest context Mircea Diaconu apreciind că o continuare a cercetărilor nu ar trebui să se lovească de problema finanțărilor.
‘S-ar putea, săpând acolo, să aflăm niște lucruri despre România, despre noi înșine, despre trecutul, devenirea noastră, pe care nu le bănuim în clipa asta. S-ar putea să se schimbe totalmente optica despre noi înșine și istoria noastră. Totul e posibil. Dar să nu sapi și să afli cine ești, nu pot să înțeleg’, a spus Diaconu.
El a mai anunțat că pregătește un proiect prin care dorește să arate un exemplu de bună practică legat de modul în care au fost puse în valoare mai multe mine de aur romane aflate pe teritoriul Spaniei, în contextul în care acestea sunt similare celor de la Roșia Montană. Mircea Diaconu a afirmat că are în plan să ducă în Spania autoritățile și mai multe organizații neguvernamentale pentru a vedea, la fața locului, ce se poate cu un proiect de turism cultural.
‘Ceva ce mă doare de multă vreme este Roșia Montană. Roșia Montană are o replică perfectă, ca perioadă, în Spania. Minele romane aurifere din Spania sunt o poveste de succes incontestabilă pe logica turismului cultural. Sunt în lucru, în pregătiri (la acest proiect, n.r.), o să încerc să iau pe cine contează, de aici — vorbesc de autoritățile locale, de ONG-uri de toate culorile și intențiile, să-i duc acolo și să vadă că se poate’, a menționat parlamentarul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu