joi, februarie 28, 2013

Ce se întâmplă în corpurile noastre când dormim prea puţin? Peste 700 de gene sunt afectate!



Probabil că deja ştiţi că somnul insuficient dăunează sănătăţii, dar acum, oamenii de ştiinţă au creat un nou studiu care arată şi cât de mult ne afectează lipsa de odihnă.

Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Surrey demonstrează că funcţionarea a peste 700 de gene este perturbată atunci când dormim prost o săptămână. 
Studii anterioare au asociat privarea de somn cu obezitatea, boli de inimă, tulburări cognitive şi multe alte probleme de sănătate, însă până acum, mecanismul molecular care duce la astfel de declinuri nu a fost foarte clar. 
În unul dintre studiile care au urmărit efectele somnului asupra transcriptomului uman (setul de molecule mesagere ale genomului uman), cercetătorii britanici au demonstrat că de-a lungul timpului, somnul insuficient alterează expresia genelor responsabile pentru diferite procese precum răspunsul imunitar, stresul sau metabolismul. 
  În noul studiu, cercetătorii au examinat expresia genelor a 26 de indivizi clinic sănătoşi care au fost privaţi de somn. Mai exact, timp de 7 zile, participanţilor le-a fost permis să doarmă doar 6 ore pe noapte . În schimb, voluntarii dintr-un alt grup, de control, au fost lăsaţi să doarmă aproximativ 10 ore pe noapte. 
La sfârşitul săptămânii, toţi participanţii au fost ţinuţi treji timp de 40 de ore, perioadă în care le-au fost prelevate probe ARN din sânge. Apoi, subiecţilor li s-a permis să doarmă 12 ore fără oprire, astfel încât să se refacă. 
  Ambele grupuri au fost observate într-un centru de studiere de somnologie, iar calitatea somnului fiecăruia dintre participanţi a fost monitorizată prin mijloace polisomnografice. De asemenea, o serie de teste a analizat performanţele cognitive ale fiecărui individ, în timpul zilei. În acelaşi timp, cercetătorii au analizat nivelul de melatonină, hormonul care reglează ritmul biologic şi ciclurile somnului. 
Analizele ARN au arătat că cei care nu au avut parte de suficient somn aveau 711 gene a căror activitate nu funcţiona corect. Rezultatele sunt cu atât mai importante cu cât fiecare genă este responsabilă pentru crearea unei proteine implicată în procesele corpului. 
ARN este „mesagerul chimic” care duce de la ADN (codul genetic neschimbat), la crearea proteinelor. Dacă expresie genelor nu este normală, ci  este încetinită sau accelerată, atunci poate apărea efectul de domino care poate duce la schimbări dramatice în corpul uman. 
Multe dintre genele afectate de lipsa somnului sunt cele implicate în menţinerea ritmului circadian (ceasul biologic), cel care reglează procesele biologice care ar trebui să se desfăşoare de-a lungul unui ciclu de 24 de ore.  Altele erau implicate în cogniţie, memorie şi atenţie. 

Sursa: Medical Daily

vineri, februarie 22, 2013

Meteoritul din Rusia lovit din aer…


Rusii sunt convinsi ca extraterestrii au intervenit in ultima secunda si au spart asteroidul care a lovit in Chelyabinsk.
1100 de persoane au fost ranite si mai multe cladiri au fost distruse intr-un dezastru care a semanat cu sfarsitul lumii. Mai multe cladiri au fost afectate, iar telecomunicatiile au cazut din cauza numarului mare de apeluri pe care oamenii le-au facut in minutele de dupa prabusirea asteroidului.






Geneticianul care alarmează lumea. “Inteligenţa omului este în declin. Pesticidele, mâncarea şi chiar APA scad IQ-ul”

Geneticianul care alarmează lumea. "Inteligenţa omului este în declin. Pesticidele, mâncarea şi chiar APA scad IQ-ul"
Este un paradox încurcat şi ciudat, iar mulţi oameni l-ar considera chiar neadevărat, însă dacă stai să analizezi la rece, rezultatele studiilor făcute de geneticianul Dr. Gerald Crabtree arată că în secolul super-tehnologizării inteligenţa oamenilor scade proporţional cu descoperirile ştiinţifice. Strâns legate de scăderea intelectului uman sunt mutaţiile genetice degenerative, care fac ravagii printre “oamenii secolului XXI”.
“Cred cu tărie că dacă un atenian din anul 1000 î.Hr. ar apărea în mijlocul nostru, ar fi unul dintre cei mai sclipitori gânditori, un orator de excepţie, un politician desăvârşit, care ar vedea de departe esenţa lucrurilor. Mai mult, dacă ar fi în cercul nostru de prieteni, ar fi persoana care ar avea cea mai mare stabilitate emoţională, nefiind nevoit să meargă la psiholog pentru terapii de ore întregi”, spunea geneticianul Crabtree.
Pornind de la articolul publicat de Dr. Crabtree, un grup de cercetători de la Harvard a descoperit că unul din elementele care duce la scăderea IQ-ului populaţiei este chiar fluorul, substanţa care este folosită frecvent în apa pe care o consumăm de la robinet.
“Fluorul care se găseşte în apă are efecte adverse în dezvoltarea cerebrală a copiilor”, spuneau cercetătorii în articolul publicat în revista de specialitate Environmental Health Perspectives.
Acesta este cel de-al 24-lea studiu care are acelaşi rezultat privind efectele pe care flourul din apă le are asupra IQ-ului copiilor.
Mai mult, revista Proceedings of the National Academy of Sciences a publicat un articol potrivit căruia pesticidele, care se găsesc peste tot în fructele şi legumele pe care le cumpărăm din comerţ, produc schimbări dramatice în structura creierului, iar cel mai şocant este scăderea inteligenţei populaţiei consumatoare de alimente astfel infestate.
Nu în ultimul rând, un studiu amplu, realizat pe 14.000 de copii arată legătura care există între alimentele procesate şi scăderea IQ-ului. Rezultatele acestui studiu, publicate în revista Natural Society, sunt de-a dreptul îngrijorătoare: dacă un copil începe să consume hrană procesată organic de la vârsta de 3 ani, în următorii cinci ani se va observa declinul IQ-ului său.

Sursa : antena3.ro

sâmbătă, februarie 09, 2013

Vrei să ai o sănătate de fier și să trăiești mai mult? Atunci trebuie să îți faci un obicei din a dărui.


Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, gesturile generoase protejează inima şi pot prelungi viaţa.
"Acest studiu reprezintă o contribuţie semnificativă la înţelegerea modului în care oferirea de ajutor celor din jur poate aduce beneficii asupra stării de sănătate prin combaterea efectelor negative ale stresului.
Am testat ipoteza conform căreia, ajutându-i pe alţii, am putea preveni asocierea dintre stresul si mortalitatea celor care fac fapte bune. Asta înseamnă că, în cei cinci ani cât a durat cercetarea, am observat că în cazul celor care treceau prin perioade foarte stresante mortalitatea era mai scăzută decât în cazul celor care nu obişnuiau să ofere ajutor", spune Michael J. Poulin, profesor la Universitatea Buffalo şi principal coordonator al studiului publicat în American Journal of Public Health, citat de Mediafax.


Sursa: Libertatea.ro

vineri, februarie 08, 2013

Cum influenţează televizorul creierul copiilor – VIDEO

Dimitri Christakis este medic pediatru, cercetător şi părinte. Descoperirile sale sunt foarte utile în a înţelege care sunt efectele televizorului asupra creierului în dezvoltare al copiilor.



Sursa: Blackjack's Blog

joi, februarie 07, 2013

România este sub asediu (I): Pământul

România este sub asediu! Nu cred că spun vreo noutate cu asta, o simțim cu toții zilnic. Pământul nostru este dorit de mii de ani de străini, de la perșii și romanii antici până la turcii și maghiarii de mai târziu. Valuri peste valuri s-au năpustit peste poporul nostru, popor de oameni sedentari, adânc înrădăcinați în glia în care își odihnesc oasele sute de generații de înaintași.
Acum popoarele nu mai sunt subjugate sau asediate neapărat cu forța, pe calea armelor sau prin izolare comercială, ci mai degrabă prin sărăcirea autohtonilor până la pragul în care ajung să-și vândă pământul pe bani de nimic anumitor străini ce așteaptă ca niște hiene la hotare. Strategiile s-au schimbat, inamicul nu mai este vizibil, nu-l mai știi după nume și nu te mai confrunți cu el pe câmpul de bătălie, unde cel mai destoinic în mânuirea spadei câștiga. Acum banii și informația sunt armele ce asigură victoria.



Țara asta nu avea voie să cunoască criza economică, iar locuitorii ei nu aveau voie să fie săraci. Geme pământul de sub noi de resurse, de la fier până la cele mai rare metale, iar la suprafață codrii și apele abundă. Cu toate astea, suntem în criză. Nu sunt economist, nu mă pricep la finanțe și nu am înțeles nici azi definiția termenului “criză economică”. Știu doar că țara mea nu are voie să fie în criză. Pe de altă parte, dacă ne gândim tocmai la aceste resurse, la localizarea geografică a României, la întreg contextul, atunci lucrurile se limpezesc, iar scenariul se clarifica…

 Nu mai vindeți pământul !

fermieri-camp-agricultura-romaniaUnul dintre efectele invocatei crize a fost și este reprezentat de ieftinirea până la absurd a terenurilor agricole, element a cărui gravitate nu cred că este înțeleasă precum ar trebui. Agriculturoul român, oricum deja discriminat pe piața alimentelor prin faptul că accesul îi este restricționat din considerente pe care nu ni le explică nimeni, a ajuns în punctul în care faptul că deține pământ nu reprezintă nimic. Și decide să-l vândă. Cui? Celor ce au așteptat cuminței la graniță și care acum cumpără compact, zeci și sute de hectare în aceeași localitate.
Așadar, nu avem de-a face cu achiziții individuale, acolo, cât să fie pentru un loc de casă, ci de cumpărări masive de pământ. Oare ce face străinul cu pământul ăsta? Agricultură? Greu de crezut, că agricultura pe aici nu este sutinuta și nu e deloc rentabilă, au avut grijă unii s-o distrugă. Străinul care cumpără are bani, nu este nevoit să sape glia pentru a însămânța porumb, el este dispus să țină terenul la păstrare, să aștepte, că dacă azi a vândut nea Vasile, sigur mâine ajunge și nea Ion la sapă de lemn și-i poate cumpăra și lui terenul pe bani de nimic. Aceeași strategie se aplică și în cazul pășunilor și pădurilor.
agricultura-romaniaPământul mai are și resurse, multe, unele din ele aflate pe aici în cantintati cu multe peste cele disponibile în solul altor țări. E nevoie și de alea, dar nu pentru noi, ci pentru alții, din aceeași categorie a celor ce pândesc momentul oportun pentru a veni cu ofertă de plată. Iar liderii noștri vând sau concesioneaza, de vreo 23 de ani, cam tot ce se poate, fără a se gândi că, în acest ritm, generațiile viitoare de români vor fi văduvițe de șansa de a face din această țară una bogată și respectată în relația cu alte state.
Efectele prezente ale distrugerii agriculturii românești sunt vizibile pentru fiecare dintre noi. În rafturile magazinelor oferta concentrează peste 80% produse străine. Se pare că roșia românească n-are ce caută în compania celei spaniole, de pildă, cu gust fad, arătoasă, dar părând din plastic. Fasolea vine din Egipt, țara care, dintr-o fâșie de pământ fertil care există doar în preajma malurilor Nilului reușește să facă export. Iar exemplele pot continua. Tot un efect prezent este cel al sărăcirii țăranilor și agricultorilor români, a locuitorilor din satele românești care își au vetrele pe unul dintre cele mai fertile soluri din lume. Paradoxal, nu? O fi un întreg plan de distrugere a potențialului nostru agricol? Noi credem deja că da, dar nu strică să mai întrebăm o dată…
Pe termen lung, cu prețurile terenurilor ajunse la un minim îngrijorător, țara va fi cumpărată, bucată cu bucată până într-o zi când românii se vor trezi chiriași în propria lor țara și dependenți de străinii care pozează azi în “investitori”. Nu, nu sunt investitori, sunt coloniști moderni ai lumii, oameni fără de țară și pământ pentru care România este El Dorado, un loc unde autohtonii sunt prea săraci și fără putere pentru a reacționa, iar liderii lor au sufltele vândute demult oricărui alt interes numai celui național nu. Dar despre acești lideri consider că este inutl să discutăm. Atât timp cât ei continuă să conducă destinele țării, asta arată că românii încă nu s-au trezit.
grau romanescNu mai vindeți pământul! Voi, cei care aveți terenuri agricole, pășuni, păduri, nu le mai vindeți străinilor! Nu mai acționați în funcție doar de nevoile momentului, ci vedeți imaginea în perspectivă și efectele pe care unele decizii de azi le pot avea asupra copiilor și nepoților voștri.Ei, din pricină unor decizii nerealiste, pot deveni robii, la propriu, ai acelor coloniști moderni, care vin cu bani, cu ignoranță, interesați doar de propria bunăstare, care nu au suflet și care privesc orice individ care nu este de-al lor drept o persoană inferioară.
Nu vă mai vindeți pământurile străinilor. Încercați să le păstrați cât mai mult posibil. Nu le mai puteți apăra cu sabia. Lupta nu se mai da acolo. Sigur că puteți spune că nu-l duc nicăieri. Așa e, nu-l duc însă n-o să-l mai puteți călca și n-o să mai puteți spune că pământul asta “este al vostru”. Degeaba ne batem împotriva regionalizarii. Dacă vor să ne împartă ne vor împarți. Și nu vom putea face nimic, sau mai nimic. Am mai fost despărțiți și tot ne-am reunit. Dacă însă vă veți vinde pământurile atunci o să mai uniți doar o idee, un crez lipsit de conținut. Nu vă mai vindeți pămanturile pentru că nu sunt ale voastre, sunt ale urmașilor voștri. Le-ați luat împrumut de la ei și trebuie să le dați cândva înapoi. Ce-o să mai dați dacă ați vândut pământul și-ați păpat banii ? ” Pamântu nu-i al nost, da noi sântem ai pamântului. Că pamântu ne-o facut oamini, şî pamântu ne-o facut on neam. Cân ne batem gioc de pamânt, ne batem gioc de mama noastă dintăi. Şî de toţ ahăia de l-o muncit şî aparat cu sânje şî sudoare. Şî de oasăle lor care să hodine te miri pe unie. Şî cân îl vindem, ne vindem parinţ şî moş stramoş.”
Cultivați cât puteți, exploatați cât și cum puteți, organizați-vă după modelul obștilor sătești, promovați-vă produsele, luptați cu birocrația, moblizati-vă și spuneți ce vă deranjează, alăturați-vă și altora ce vor să stopeze un fenomen care deja ia amploare și nu cedați presiunilor. Gândiți-vă la cel puțin un singur exemplu, pentru a realiza amploarea acțiunilor acestor coloniști moderni ce ne vânează pământul: recent, niște investitori străini au achizionat aproape 200 de hectare într-o zonă montană a României având ca scop construirea unui întreg orășel. Scopul oficial al investiției: crearea unei stațiuni turistice. Scopul bănuit de noi: crearea unui model de colonie…Dacă ne vindem pământul, curând vom cerși pâinea altora.
 
Sursa:  Daniel Roxin Blog