luni, aprilie 16, 2012

INTERNETUL, ÎN CEL MAI MARE PERICOL DIN ULTIMII 30 DE ANI. "Facebook, Apple şi alte forţe foarte puternice s-au aliniat împotriva internetului"

Cofondatorul Google, Sergey Brin, a avertizat că libertatea de exprimare pe internet se află în cel mai mare pericol din ultimii 30 de ani şi că "forţe foarte puternice" s-au aliniat împotriva internetului, scrie Guardian.
Brin a spus că situaţia este foarte înfricoşătoare şi că el este foarte îngrijorat în ceea ce priveşte libertatea pe internet. Cofondatorul Google spune că principalele pericole care ameninţă libertatea de exprimare în online sunt: încercările guvernelor lumii de a controla cetăţenii, eforturile caselor de producţie de a opri piratarea, dar şi controlul strict pe care Facebook şi Apple îl exercită în ceea ce priveşte programele care pot rula pe platformele lor.

Cofondatorul Google spune că, în urmă cu cinci ani, nu credea că vreo ţară poate să restricţioneze accesul la internet pe o perioadă îndelungată. Acum, Brin recunoaşte că s-a înşelat. El se declară cel mai îngrijorat în ceea ce priveşte soarta internetului în China, Iran şi Arabia Saudită, unde guvernele fac tot posibil pentru a restricţiona accesul populaţiei în online.
Serghei Brin: "Facebook controlează internetul şi fură datele din Gmail"
Sergey Brin a făcut şi o declaraţie controversată: a spus că, în momentul de faţă, Facebook controlează internetul şi îl reglementează strict. Astfel, dacă Google nu ar fi existat, nici nu ar mai fi putut să apară în aceste condiţii, crede cofondatorul gigantului IT. "Facebook ia datele personale ale utilizatorilor din Gmail, de mai mulţi ani", a declarat Brin.
Cât despre Google, Brin a precizat că, periodic, compania este obligată să furnizeze datele utilizatorilor către părţi terţe şi, din cauza restricţiilor legislative, nici măcar nu îi poate anunţa pe aceştia. "Facem tot posibilul să protejăm datele. Ar fi bine dacă am avea o baghetă magică, pentru a ieşi de sub incidenţa legii americane", a conchis Brin.
Interviul cu cofondatorul Google face parte dintr-o campanie Guardian de intensificare a luptei împotriva cenzurii şi controlului pe internet. Sursa notează că în China, ţara cu cei mai mulţi utilizatori din lume, guvernul vrea să introducă "identificarea reală", cel mai probabil prin nume şi un cod personal, iar în Rusia bloggerii care postează împotriva preşedintelui Vladimir Putin sunt reţinuţi.
Activistul chinez Ai Weiwei crede că încercările guvernului de a controla internetul sunt sortite eşecului. "Nici în lumea reală, nici pe internet nu există ziduri între ţări. Canada, dacă vrea să trimită tancuri în SUA, o poate face fără să o oprească nimeni. Internetul nu poate fi controlat", a spus el.
Weiwei a lansat un atac dur la adresa industriei de divertisment, despre care spune că "s-a împuşcat în picior sau chiar mai rău", în momentul în care a ordonat închiderea site-urilor pirat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu