duminică, august 05, 2012

MANIFESTUL “Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”





- APEL la promovarea exclusivismului şi intoleranţei naţionale -

Sub titlul "Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!" ziarul local în limba maghiară "Banyavideki Uj Szo" publică în 8 iunie 2012 un manifest semnat de "pedagogi, persoane civile şi publice, capi ai bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari" prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de ceea ce numesc "răspîndirea unei gîndiri şi a unui comportament care renunţă la propria identitate, care ameninţă existenţa comunităţii noastre". Simptomele "bolii" sînt identificate în răspîndirea căsniciilor mixte, refuzul educaţiei în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul naţional majoritar, prietenia celor mai mulţi copii maghiari cu copii avînd limba maternă româna, neutilizarea de către copiii maghiari a limbii materne în discuţiile dintre ei sau nici chiar în familie. Semnatarii manifestului constată că victime ale acestui proces cad, din ce în ce mai des şi copiii părinţilor intelectuali. Şi conchid: "Este de temut că prin exemplul negativ arătat de aceştia, procesul de asimilare în zona noastră se va accelera mai mult decît oricînd".
Pentru redresarea situaţiei prezentate, pentru asumarea maghiarimii, semnatarii manifestului se adresează părinţilor, tinerilor, intelectualilor: preoţi, pedagogi, întreprinzători - chemîndu-i să spună NU partenerului străin, şcolii străine, ademenirii comunităţii străine, aşa cum rezultă din textul manifestului din care reproducem pasaje, în continuare. Cu alte cuvinte, un apel la promovarea exclusivismului şi intoleranţei naţionale. Precizăm că traducerea este adaptată.
"Noi toţi semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile şi publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari) urmărim cu îngrijorare răspîndirea unei gîndiri şi a unui comportament care renunţă la identitate, care ameninţă existenţa comunităţii noastre. Boala ale cărei simptome sînt: răspîndirea căsniciilor mixte, refuzarea educaţiei în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul naţional majoritar, delăsarea faţă de noi înşine şi letargia au infestat şi cei mai buni oameni din comunitatea noastră: se răspîndeşte ca o boală contagioasă şi în cadrul intelectualităţii din comunitatea noastră. În 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de băimăreni se declarau maghiari. După ultimul recensămînt, sîntem doar 14.000. Aceasta, matematic, înseamnă o scădere de aproximativ 50% în doar două decenii. Realitatea palpabilă este însă şi mai înspăimîntătoare: nici măcar pe aceşti 14.000 de unguri nu-i găsim nicăieri. (...) În bisericile noastre abia se leagă căsnicii curat maghiare, abia se botează copii maghiari. Grădiniţele noastre, cît de cît se umplu de copii maghiari, dar cînd aceştia ajung în clasa I sau la liceu, dispar pe capilarele sistemului de învăţămînt românesc şi a unei conştiinţe sfărîmate părinteşti. Cei mai mulţi dintre copiii noştri au prieteni cu limba maternă română. În compania acestora ascultă muzică străină. De multe ori, nici chiar între ei sau în familie nu mai folosesc limba maternă şi asta nu de puţine ori, noi, adulţii, le sîntem complici. Unde sînteţi unguri din Baia Mare şi zona Baia Mare? (...)
Calculînd cu un timp de înjumătăţire de 20 de ani, peste o jumătate de secol de-abia o să mai fie unguri în zona Baia Mare. Putem avea oare conştiinţa curată? Am făcut oare totul pentru a opri acest proces?
Noi, semnatarii acestui manifest simţim că nu putem trece fără nici un cuvînt pe lîngă acest fenomen. Citînd spiritul lui Kiss Karoly, unul dintre cei mai mari gînditori ai maghiarimii ardelene, strigăm şi noi parola: "TREZIŢI-VĂ DIN SOMNUL DE 20 DE ANI". Deschideţi ochii! Observaţi greşelile şi erorile. Ajunge cu pasivitatea, retragerea şi renunţarea la sine. Trebuie să construim. (...) Şi chiar dacă ne-am împuţinat, tot sîntem mai mulţi ca acum 100 de ani. Şi sîntem mai mulţi decît acum 400-500 de ani. Ca atunci cînd înaintaşii noştri au construit bisericile noastre, şcolile noastre, ORAŞUL ACESTA AŞA CUM ARATĂ EL ASTĂZI. SĂ NU-L LĂSĂM SĂ SE PIARDĂ. SĂ NU PĂRĂSIM, INFIDELI, ACEASTĂ CETATE UNGUREASCĂ DIN ARDEALUL DE NORD, ÎN CARE BUNICII ŞI STRĂBUNICII NOŞTRI ŞI-AU TRĂIT VIAŢA, ÎN CARE V-AU NĂSCUT ŞI V-AU CRESCUT, UNEORI ADUCÎND SACRIFICII, V-AU EDUCAT SA FIŢI UNGURI, în speranţa că şi strănepoţii şi stră-strănepoţii voştri vor fi unguri.

PĂRINŢI!
Nu vă lăsaţi pradă modei "aşa se va evidenţia mai bine copilul meu". Nu îi lipsiţi de posibilitatea educaţiei în limba maternă, pentru că astfel îi lipsiţi de posibilitatea de a rămîne maghiari. Nu mai puţin, ci mai mare e valoarea omului care învaţă în limba maternă. Şcoală în limba străină înseamnă încă un cerc de prieteni cu limbă străină, iar apoi căsnicii mixte. Cu fiecare copil "lăsat" putem pierde o familie maghiară, vom fi nimicitorii nemiloşi ai unei comunităţi maghiare seculare! Nu lăsaţi copiii să decidă în spiritul unei prost înţelese libertăţi. Nu uitaţi, ei încă nu ştiu să decidă, voi trebuie să-i învăţaţi cum să ia decizii. Alegeţi pentru copiii voştri şcoli maghiare şi dacă capacitatea copiilor voştri depăşeşte posibilităţile locale, îi aşteaptă cu braţele deschise instituţii şi colegii maghiare din Ardeal, unele mai bune ca celelalte. Creşteţi-vă fiii şi fiicele maghiare după cum ştiţi mai bine, pentru ca şi nepoţii voştri să se nască maghiari.
TINERI!
Căutaţi compania unul altuia. Căutaţi-vă prieteni maghiari, perechea maghiară. Asta înseamnă o viaţă oarecum închisă, orientată spre noi înşine, dar nu uitaţi, această închidere a conservat cele mai valoroase comunităţi din Ardeal, secole de-a rîndul. Vă dăm pentru drum legea: scoateţi afară din voi tot ce e străin. Nu lăsaţi aproape de inimă cuvînt străin, cultură străină, prieteni străini pentru că prietenul străin devine uşor IUBIT străin. Şi cine nu-şi declară iubirea pentru prima dată în limba maternă, mai tîrziu, cu mare probabilitate îşi va alege şi pentru viaţă partener din FIII ALTUI NEAM. Nu vă amăgiţi că vouă o să vă reuşească şi aşa. Uitaţi-vă în jur printre cunoştinţele voastre: oare din cîte căsnicii mixte rezultă copii şi nepoţi maghiari? Fiţi fideli locului vostru natal, rădăcinilor voastre dătătoare de viaţă. Citiţi cărţi maghiare, ascultaţi muzică maghiară, cunoaşteţi istoria maghiară. Fiţi mîndri că sînteţi maghiari pentru că asta vă face unici, vă deosebeşte de restul lumii.
PEDAGOGI!
Purtători ai celei mai nobile moşteniri a educaţiei mai bine de 1000 de ani: asemănător înaintaşilor voştri, priviţi munca voastră ca o misiune, ca o vocaţie, ce vine deodată cu sacrificii infinite. Ştim, aveţi pe umeri 1000 de poveri, dar musai să luaţi pe umeri şi pe cea de-a 1001 povară! Pentru ca şcolile noastre trebuie să fie mult mai bune decît ale naţionalităţii majoritare. Munca voastră nu este muncă de funcţionar public. Nu puteţi cunoaşte nici odihnă, nici orar. Nu poate să vă stea în faţă nici o putere superioară şi asta este o cerinţă a calităţii, a pretenţiei faţă de voi înşivă. Fiţi modele, mai punctuali decît cei mai punctuali, mai disciplinaţi decît cei mai disciplinaţi, fiţi pretenţioşi mai ales faţă de voi înşivă. Nici o oră de curs nu poate să fie amînată. Nu puteţi scăpa nici o ocazie prin care puteţi să vă faceţi şcoala mai atractivă şi calitativă. Nu aveţi voie să scăpaţi mîna nici unui copil, dimpotrivă, trebuie să căutaţi şi să prindeţi mîinile întinse spre voi, chiar şi pe cele care vă resping. Nu învăţaţi copiii, educaţi-i! Nu-i învăţaţi să fie libertini, ci să ştie să profite de libertate. Fiţi deschişi faţă de tot ce-i valoros, dar refuzaţi fără tîrg categoric tot ceea ce e fără valoare şi superficial. Şi pentru că acest tineret asemănător unui crin ce se apleacă spre străini, slăbit în identitate şi în ungurime are nevoie de o educaţie naţională, fiţi mai ales şi mai presus de toate, maghiar! Fiţi perfecţi pentru că nu aveţi o altă opţiune. Acest manifest nu este împotrvia voastră, ci pentru voi. Nu putem face compromisuri. Nu există DAR... Trebuie să fim unguri de calitate, tari, puternici, mîndri şi conştienţi. Unguri responsabili unul pentru celălalt.
(...) Trebuie să ştim să-i spunem NU partenerului străin, şcolii străine, ademenirii comunităţii străine. Trebuie să spunem NU letargiei, indiferenţei, delăsării. (...)
Tot în cadrul acestui manifest se propune înfiinţarea unei instituţii civile care să supervizeze activitatea şcolilor cu educaţie în limba maghiară. Această societate ar avea ca sarcină să vegheze asupra calităţii educaţiei, să influenţeze instituţiile de educaţie maghiară din zonă, să elaboreze strategii, să asigure dialogul şi schimbul de informaţii şi în final, colaborînd cu instituţiile de educaţie, să le aplice. În final se adaugă un citat din Koss: "ŞI VREM SĂ CREDEM CĂ NU SÎNTEM UN STRIGĂT ÎN PUSTIU".

Semnatarii acestui manifest sînt:
1. VARGA KAROLY, preot reformat
2. LIEB JOZSEF, preot romano-catolic la Biserica "Sf. Treime" de lîngă Teatrul Municipal
3. BAK LASZLO, preot la Biserica Reformată de pe Podul Viilor
4. TASNADI ANDRAS-ZSOLT, preot reformat
5. LUDESCHER ISTVAN, preşedintele UDMR (viceprimarul Băii Mari, n.n.)
6. HUPKA FELIX
7. SZANISZLO JOZSEF
8. VARADI ENIKO
9. VIDA NOEMI, UDMR ( membru în Consiliul Local Baia Mare, n.n.)
10. NAGY-JENEI ZOLTAN, preşedintele Asociaţiei pedagogilor maghiari din România (Maramureş)
11. DAVID LAJOS, casa Teleki
12. MARKO HAJNAL, casa Teleki
13. APJOK NORBERT, organizator tineretul maghiar Baia Mare
14. PINTER ZSOLT, Uniunea Virtuală Baia Mare.
În urma publicării acestui manifest au apărut, evident, comentarii. Spicuim cîteva dintre acestea:
"De ce se ţine slujbă în limba română în bisericile romano-catolice? Dacă se continuă un cuvînt românesc în biserică maghiară nu peste mult timp o să dispară cuvîntul maghiar din oraşul lui Horty... (...) • "Prima dată cînd am citit acest manifest am fost foarte hotărîtă să-l semnez. Dar cînd am citit totul, inclusiv comentariile, mi s-a făcut piele de găină de acest naţionalism extremist. N-aş fi crezut că în Baia Mare se întîmplă aşa ceva. Eu sînt sătmăreancă, am soţ şi copii maghiari însă avem prieteni români.". • "În Baia Mare a fost întotdeauna locul unde am trăit bine. De ce să rămînă aşa? Doar trebuie să distrugem totul cu acest manifest! Eu sînt maghiară, dar nu fanatică. Nu cred că are cineva dreptul să se bage în căsnicii. Omul trebuie să-şi aleagă o pereche cu care crede că e bine să-şi trăiască viaţa. • O altă persoană de etnie maghiară: "Ăsta se cheamă primitivism. Nu mă bag în aşa ceva şi nu mă interesează".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu