sâmbătă, septembrie 22, 2012

IMAGINEA ZILEI: O moleculă, aşa cum nu a mai fost văzută vreodată


O echipă de cercetători IBM, cunoscuţi pentru realizarea primelor imagini cu prim-planul unei singure molecule în 2009, au dezvăuit acum imagini microscopice incredibil de detaliate care arată legăturile chimice individuale între atomi, relatează Huffingtonpost.com.

Cum au reuşit să facă aceste instantanee incredibile? Folosind un microscop cu forţă atomică, oamenii de ştiinţă au fost capabili să surprindă două imagini, folosinddouă mecanisme de contraste diferite. Aceste imagini nu doar că ilustrează structura unei molecule singulare, dar şi modul în care atomii se leagă unul de celălalt.
Cercetarea, publicată pe data de 14 septembrie 2012, este semnificativă în continuarea studiului dispozitivelor grafene, care ar putea fi folosite pentru a înlocui tehnologiile existente, cum ar fi microcipurile. Descoperirile pot de asemenea contribui şi la cercetarea direcţiilor electronilor în timpul reacţiilor chimice.
Imaginile multi-colore arată lungimea legăturilor atomice împreună cu densitatea electronilor, aşa că punctele mai închise la culoare reprezintă cele mai dense părţi ale moleculei. Cuplând lungimea şi densitatea, oamenii de 
ştiinţă au reuşit să determine tipul legăturilor şi ce reacţii chimice se produc în interiorul moleculei.
“Acum putem dovedi cu adevărat faptul că se pot vedea proprietăţi fizice diferite a unor legături diferite”, adaugă cercetătorii.
La începutul acestui an, oamenii de ştiinţă IBM au surprins primele imagini cu o singură moleculă care arătau cum este distribuită o sarcină electrică. Acum, cele mai recente imagini duc mai departe cercetarea şi marchează un pas important în ceea ce priveşte fizica la scară nanometrică.



Sursa: Financiarul.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu