Obiceiurile sănătoase zilnice, chiar şi cele aparent banale,
cum ar fi un mic dejun hrănitor sau plimbările regulate, contribuie la o
bună funcţionare a organismului, susţin specialiştii.
Ei spun însă că nu întotdeauna obiceiurile fiecăruia şi
alegerile alimentare sunt corecte şi nu întotdeauna acestea satisfac
nevoile organismului.
Printre cauzele cel mai des întâlnite în alimentaţia
necorespunzătoare se remarcă lipsa de timp în pregătirea meselor, chiar
dacă există reguli universale deja cunoscute pentru o hrănire corectă,
potrivit unei informări de presă referitoare la campania “5 porţii de
legume, fructe sau suc de fructe”.
Efectele alimentaţiei greşite apar repede, dar de cele mai
multe ori oamenii nu-şi dau seama că acestea reprezintă un rezultat al
dietei neadecvate.
“Chiar dacă accesul la informaţii este facil, chiar şi la surse
ştiinţifice, mulţi dintre noi nu le cunosc. Alţii le ştiu, însă nu
respectă regulile de alimentaţie raţională sau pur şi simplu le
neglijează. Din păcate, acestea merg pe un drum cu sens unic, pe care se
pierde starea de bine a organismului. Ritmul de viaţă este în curs de
acceleraţie, nu controlăm nici ceea ce mâncăm, nici când şi nici cum.
Prin urmare, experţii trag semnale de alarmă şi fac apel la raţiunea şi
la bunăvoinţa noastră”, a declarat dr. Şerban Damian, specialist în
nutriţie.
Medicii susţin că alimentaţia necorespunzătoare are efecte directe asupra corpului, care nu trebuie subestimate.
”Nu trebuie să obligăm copilul să mănânce, nu trebuie forţat să
consume alimente care ‘trebuie’, doar pentru că este ora cinei. Obiceiul
de a mânca cu forţa nu este bun, copilul trebuie lăsat să ceară singur
fructe şi legume. Inventarea în comun a unei noi reţete de salată sau a
unui desert din fructe, transformarea bucătăriei în laboratorul cu
surprize pentru familie, gustarea prin jocuri de tipul ‘cine ştie
răspunde’ pentru recunoaşterea fructelor, legumelor sau a sucurilor îi
vor face mai atenţi pe cei mici, iar aceştia vor cere singuri să mănânce
ceea ce au refuzat mai devreme”, recomandă specialiştii.
Expertul campaniei “5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe” dr.
Şerban Damian susţine că ”învăţarea obiceiurilor alimentare corecte
este laborioasă”.
”Cu toate acestea, alocarea timpului şi răbdarea vor avea consecinţe
pozitive asupra întregii vieţi de adult. Dieta echilibrată şi adecvată,
consumul regulat de legume, fructe şi sucuri îi vor menţine în formă şi
vor contribui la starea de bine. Să ne amintim acest lucru în fiecare
zi!”, a spus acesta.
În cadrul instituţiilor preşcolare din România au fost incluse
programe educaţionale special elaborate. Grădiniţele participante vor
desfăşura ore corespunzătoare, folosind materiale tematice pregătite de
specialiştii în educaţie integrată de predare (scenarii speciale şi
cărticele de colorat, integrând prin joacă importanţa consumului de 5
porţii de legume, fructe sau suc 100% natural pentru a cunoaşte
principiile dietei corecte).
Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu