luni, iunie 10, 2013

Vitaminele pentru copii: o listă şocantă de ingrediente nesănătoase

Cele mai cunoscute branduri de vitamine pentru copii din SUA conţin ingrediente la care cei mai mulţi dintre părinţi nu şi-ar expune vreodată copilul. Aşadar, de ce să nu optăm pentru alternative mai sănătoase?

Se presupune că vitaminele pentru copii ar trebui să fie sănătoase, nu? Ei bine, atunci, ce se întâmplă cu vitaminele Flintstones, care cu mândrie se consideră a fi „alegerea Numărul 1 a pediatrilor”? Aceste vitamine  sunt produse de corporaţia farmaceutică mondială Bayer şi prezintă o listă şocantă de ingrediente nesănătoase, printre care:
  • Aspartam
  • Oxid de cupru
  • Gudron de cărbune colorat artificial (albastru, roşu, galben)
  • Oxid de zinc
  • Sorbitol
  • Fumarat de fier
  • Ulei hidrogenat (soia)
  • Amidon de porumb modificat genetic
Pe pagina companiei unde este descris produsul Flintstones, pagină destinată profesioniştilor din domeniul sanitar, se arată descrierea produsului cu următoarele informaţii:
„82% dintre copii nu mănâncă toate legumele. Fără cantitatea suficientă de legume, copiii nu pot obţine toate substanţele nutritive de care au nevoie”
Urmarea? Vitaminele Flinstones vin să umple acest gol de nutrienţi. Dar haideţi să privim puţin mai atent la unele dintre aceste ingrediente considerate “sănătoase”.
  •  Aspartamul
 Aspartamul este o combinaţie sintetică de aminoacizi şi fenilanină. Este un îndulcitor folosit pe scară largă în industria alimentară şi face parte din categoria E-urilor, fiind codat ca E951, clasa edulcoranţi (care se adaugă pentru a îndulci). A fost descoperit întâmplător, într-un laborator din Chicago, în încercarea de a se găsi un tratament pentru ulcer.
În literatura de specialitate, Aspartamul are 40 de efecte adverse asupra sănătăţii şi s-a demonstrat că expune la riscul de neurotoxicitate şi cancer.
 Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un raport al Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor din SUA relevă faptul că peste 75% din reacţiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datorează aspartamului.
Multe dintre aceste reacţii sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezentă chiar moartea. Iată doar câteva din cele peste 40 de reacţii adverse: dureri musculare, probleme de vedere, atacuri de panică, vorbire îngreunată, tahicardie, palpitaţii, pierderea memoriei, pierderea auzului, ameţeli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseală accentuată, iritabilitate, insomnie, respiraţie îngreunată.

  •  Oxidul de cupru
 Acum, haideţi să ne uităm mai atent la oxidul de cupru, dintre care 2 mg este inclus în fiecare tabletă de vitamină, ca fiind o sursă „nutritivă” pentru necesarul zilnic al copiilor (cu vârste de 4 ani+), potrivit informaţiilor de pe site-ul lor.
 Ce este totuşi acest oxid de cupru? Un nutrient sau un produs chimic?
În conformitate cu Directiva de Substanţe periculoase a Uniunii Europene, într-una din legile principale ale Uniunii Europene în materie de siguranţă chimică, oxidul de cupru este listat ca fiind o substanţă periculoasă clasificată ca „Nocivă (XN) şi „Periculoasă pentru mediu (N).
Gândiţi-vă că oxidul de cupru este folosit în aplicaţii industriale ca pigment în ceramică şi, de asemenea, ca produs chimic în producţia de mătase artificială şi de baterii pentru telefoanele mobile. Probabil că, din punct de vedere teoretic este corect să îl numim mineral, dar poate fi el folosit ca nutrient în vitaminele pentru copii? Noi credem că nu.

  •  Gudronul de cărbune colorant artificial
Un foarte binecunoscut efect secundar în utilizarea coloranţilor artificiali este tulburarea atenţiei. Există, de asemenea, indici că neurotoxicitatea agenţilor de colorare a alimentelor creşte atunci când sunt combinate cu Aspartam, ceea ce duce la concluzia că ingredientele folosite în vitaminele Flintstone sunt şi mai îngrijorătoare.

  • Oxidul de zinc
 Fiecare tabletă de vitamină Flintstone conţine 12 mg de oxid de zinc, despre care producătorul spune că asigură 75% din necesarul zilnic pentru copiii de 2 şi de 3 ani. Larg utilizat ca factor de protecţie solară (SPF) în produsele de protecţie solară, Directiva de Substanţe periculoase a Uniunii Europene l-a clasificat drept un pericol pentru mediu. Ne întrebăm şi noi, cum poate fi el considerat periculos pentru mediu, iar pentru faptul că este înghiţit de oameni, nu?

  •  Sorbitolul
 Sorbitolul este un îndulcitor sintetic care este clasificat ca fiind îndulcitor de alcool. Se poate demonstra faptul că acest îndulcitor nu-şi are locul în alimentaţia umană, cu atât mai puţin în alimentaţia unui copil. Ingerarea unor cantităţi mari de sorbitol au dus de la tulburări gastro-intestinale, dureri abdominale până la perturbări mai grave, şi anume, sindromul intestinului iritabil.
 
  •  Fumaratul de fier
 Un avertisment clar de pe site-ul Flintstone se referă la acest produs chimic. Fumaratul de fier este un mineral industrial şi nu se găseşte în natură, în formă pură. De fapt, acest fumarat de fier este atât de toxic, încât supradoze ingerate în mod accidental ale produselor care îl conţin reprezintă cauza principală a intoxicaţiei fatale la copiii sub 6 ani.

  •  Uleiul hidrogenat de soia
 Găsirea de uleiuri hidrogenate în absolut orice produs comercializat destinat copiilor este inacceptabil. Aceşti acizi graşi semi-sintetici se încorporează în ţesuturile noastre şi crează o mulţime de efecte adverse asupra sănătătţii, de la boala coronariană până la cancer, de la comportament violent la bolile ficatului gras.

  •  Amidonul de porumb modificat genetic
 Cu toate că Flintstone poate argumenta că doza de amidon de porumb modificat genetic din vitamine este neglijabilă, chiar irelevantă, nu suntem de acord cu prezenţa ei. Este important să luăm la rost marile branduri care refuză să eticheteze produsele lor în mod sincer, mai ales când acestea conţin ingrediente care au fost modificate genetic.
Părinţii au tot dreptul de a-şi proteja copiii împotriva pericolelor binecunoscute generate de alimentele modificate genetic.
În concluzie, vitamina Flintstone a companiei Bayer este departe de a fi un produs natural, iar consumatorul trebuie să fie conştient de efectele nedorite, dăunătoare sănătăţii, care pot apărea ca urmare a utilizării acesteia.

Sursa : financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu