Episcopii catolici din România cred că Halloween-ul reprezintă o înclinaţie spre esoteric, are elemente care pot fi asociate cu satanismul şi că evenimentul „pune cu totul în umbra sărbători catolice importante”.
Foto: AFP/Mediafax Foto |
Episcopii catolici din Iaşi fac o recomandare credincioşilor din municipiu. În urma sesiunii de primavară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, desfăşurată la Oradea, membrii clerului au discutat despre manifestările care au loc în preajma sărbătorii "Toţi Sfinţii" (1 noiembrie). Ierarhii afirmă că tot mai multe persoane participa la manifestările de Haloween şi au propus inclusiv măsuri pentru a "contracara" această sărbătoare. Clerul remarcă această înclinaţie către "ezoteric", asociind Halloween-ul cu fenomenul satanismului, mai ales că "pune cu totul în umbră două sărbători catolice importante" - "Toţi Sfinţii" (1 noiembrie) şi "Pomenirea Tuturor Credincioşilor Raposaţi" (2 noiembrie)", potrivit Bzi. ro.
"S-a constatat, in timpul dezbaterilor, ca in societatea noastra romaneasca s-au strecurat multe obiceiuri pagane pe care, chiar si unii dintre crestini le accepta sau chiar le promoveaza sub sigla obiceiului celtic al Halloween-ului. Pana la finalizarea unei serii de cateheze elaborata de Comisia pentru Cateheza, Comisia pentru Tineri si Laici si Comisia pentru Invatamant, pr. Eduard Cosa, secretarul Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, a trimis la 24 octombrie 2014 tuturor episcopilor catolici romani un material intocmit de pr. Anton Cioba (Oradea) si pr. Felix Roca (Iasi), publicat deja anul trecut in preajma sarbatorii "Toti Sfintii", precum si scrisoarea PS Virgil emisa cu aceeasi ocazie, materiale care ar putea fi de folos la sensibilizarea pietatii populare in preajma sarbatorii care se apropie", se arată în mesajul trimis de preoţii catolici din Iaşi.
"In sintonie cu ceilalti ierarhi si cu dorinta de a avea o pozitie comuna cu privire la misterul sarbatorilor de la inceputul lunii noiembrie, va chemam sa va inspirati din propunerile facute de PS Virgil pentru a privi altfel realitatile vietii de zi cu zi. Va dorim sarbatori frumoase de solemnitatea "Toti Sfintii" (1 noiembrie) si "Pomenirea Tuturor Credinciosilor Raposati" (2 noiembrie)", a precizat si PS Petru Gherghel, episcop de Iasi.
Mai jos, mesajul PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea:
"Dragii mei,
Rolul nostru, al preotilor si al fiecarui crestin, este de a propovadui Cuvantul facut trup, de a propovadui evanghelia in zilele noastre ceea ce inseamna iubire si iertare, intelegere si buna invoire, pace si binecuvantare. Biserica in toate timpurile a incercat sa dea sens si valoare vietii. In contextul in care traim intra in societate tot mai mult anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate precum "Halloween" - sarbatoare celtica. Biserica Catolica, la 1 noiembrie, celebreaza sarbatoarea "Toti Sfintii". Va indemn pe fiecare dintre Sfintiile voastre precum si pe toti credinciosii sa vorbiti lumii despre valoarea sarbatorii "Toti Sfintii" care uneste cerul cu pamantul in rugaciune, precum va indemn sa evitati organizarea altor evenimente, precum cele cu dovleacul de "halloween".
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe societăţi din lumea occidentală şi nu numai. Halloween se sărbătoreşte în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor cu felinare, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor sau ca lanternă, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colidă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri pentru creativitate. Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu